1 1 1 1 1

Prvo mjesto osvojile Treća gimnazija i OŠ „Čengić vila I“

U Srednjoj elektrotehničkoj školi za energetiku u subotu, 01. aprila 2017. godine, održano je Općinsko takmičenje mladih iz predmeta demokratija i ljudska prava pod nazivom “Projekat građanin“, za učenike novosarajevskih osnovnih i srednjih škola.

Takmičenju je pristupilo pet srednjih i četiri osnovne škole, što čini ukupno devet školskih timova. U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je Treća gimnazija, drugo mjesto pripalo je Srednjoj školi za drvni dizajn i okoliš, treće mjesto Srednjoj elektrotehničkoj školi za energetiku,  četvrto mjesto Srednja škola za saobraćaj i komunikacije, dok je peto mjesto zauzeo Željeznički školski centar.

U kategoriji osnovnih škola, prvo mjesto osvojila je OŠ „Čengić vila I“, drugo mjesto OŠ „Grbavica  I“, treće mjesto OŠ „Hrasno“, dok je četvrto mjesto pripalo OŠ „Pofalići“.

Svim takmičarskim ekipama uručeni su Certifikati, a pobjednički školski timovi su se plasirali na Kantonalno takmičenje, koje će se održati u maju ove godine.

Naime, projekat građanin praktični je dio nastave građanskog obrazovanja u kojem se učenici podstiču na ispitivanje javnih problema i pitanja u zajednici i iznalaženje rješenja, kao i upućivanje inicijativa vlastima i jačanja saradnje „građani – lokalna i više razine vlasti“.