1 1 1 1 1

Potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji u cilju realizacije Programa aktivne politike zapošljavanja, putem poslovne i stručne saradnje

_DSC3627
_DSC3633
_DSC3639
_DSC3656
_DSC3657
Previous Next Play Pause
_DSC3627 _DSC3633 _DSC3639 _DSC3656 _DSC3657

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i Midhat Osmanbegović direktor JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“  11. aprila potpisali su Memorandum o razumijevanju i saradnji sa ovom javnom ustanovom u cilju realizacije Programa aktivne politike zapošljavanja, putem poslovne i stručne saradnje.

Radi se o provođenju zajedničkih aktivnosti kroz programe zapošljavanja, obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije nezaposlenih osoba, te drugih programa od obostranog interesa u ovoj oblasti, a sa ciljem smanjenja nezaposlenosti i otvaranju novih radnih mjesta na području općine Novo Sarajevo.

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da se radi o tri segmenta koji će se realizovati kroz pojedinačne podsticajne mjere definisane u okviru Programa aktivne politike zapošljavanja koju provodi Općina Novo Sarajevo 2018.  godine.

- U Budžetu za 2018. godinu u Programu aktivne politike zapošljavanja obezbijedili smo sredstva u iznosu od 400.000 KM, od koji je 280.000 KM predviđeno za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, subvencije za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i specijalizaciju nezaposlenih lica i boračke populacije, te sufinansiranje samozapošljavanja po Javnom pozivu, istakao je načelnik Koldžo.

Ovaj Program omogućit će nezaposlenim licima sticanje radnog iskustva kod poslodavaca sa područja Općine, kraće trajanje nezaposlenosti osoba bez radnog iskustva, obuku, dokvalifikaciju, prekvalifikaciju i specijalizaciju boračke populacije i drugih nezaposlenih lica, zatim pokretanje samostalne djelatnosti nezaposlenih osoba sa evidencije Biroa Novo Sarajevo.

Pored navedenih aktivnosti, ove godine u okviru pomenutog Programa zapošljavanja planirana je i realizacija provođenja kreditno – garantnog fonda za pokretanje „start up“ biznisa, kao i inkubatora poslovnih ideja za „start up“ biznis, a koji će obuhvatiti različite kategorije stanovništva poput mladih, boračke populacije, socijalne kategorije, žena i slično.

Direktor JU “Služba za zapošljavanje KS“ Midhat Osmanbegović istakao je da će se realizacijom ovog projekta poboljšati postojeća dobra poslovna saradnja sa Općinom Novo Sarajevo s obzirom da je ovo jedan od projekata koji će dati konkretne rezultate u oblasti zapošljavanja i stručnog osposobljavanja.