PočetakInfoAdministracijaServisInteractiveMapa SarajevaKontaktRSS feed
 Općina Novo Sarajevo, Zmaja od Bosne 55 tel.: centrala 492 100; fax: 644 559                   Subota, 19.4.2014. godine   

Javni oglasi
Statut Općine
Servis građana
Primjedbe i prijedlozi
Informacije
Općinska uprava
Javnost informacija
Javne nabavke
Pregled stanja iz oblasti kulture
Na području Općine Novo Sarajevo,na žalost još uvijek nije u funkciji ni jedna bioskopska dvorana.

Poznato je da su do 1992.godine na lokalitetu Općine Novo Sarajevo bila u funkciji dva kina:kino "Arena" i kino "Kumrovec", koji su inače u vlasništvu dioničarskog društva za kinematografsku djelatnost "Forum" DD Sarajevo.
Usljed ratnih dejstava kino "Arena" je totalno devastirano, dok je kino "Kumrovec" pretvoren u tržno-poslovni centar.

-Kino "Arena"

Devastirani objekat kino "Arena" promijenilo je vlasnika, i to iz društvenog prešao u privatnu svojinu vlasništvo Dioničarskog Društva za kinematografsku djelatnost "Forum"DD Sarajevo. .Prema urbanističkoj saglasnosti koju je izdala Općina Novo Sarajevo, objekat će zadržati ranije sadržaje kulture, filma, edukacije ali i proširiti novim sadržajima komercijalnog karaktera.Raspolažemo informacijom da će izgradnja objekta početi čim se obezbijede sredstva za izgradnju.

-Kino "Kumrovec"

U prostorijama kina "Kumrovec" trideset posto prostora se koristi kao tržno-poslovni centar, dok ostali dio prostora je pretvoren u filmski studio u kojem se nalazi filmski fundus (garderoba, filmovi ...). Prostorije služe kao sjedište filmske proizvodnje. Kino "Kumrovec" je takođe u vlasništvu dioničarskog društva za kinematografsku djelatnost "Forum"DD Sarajevo.

-Biblioteka grada Sarajeva

Na Općini Novo Sarajevo nalaze se tri odjeljenja.Dva su u funkciji i to : Odjeljenje u ulici Paromlinska 44 i Odjeljenje u ulici Džemala Bijedića broj 66.
Treće odjeljenje u ulici Grbavička broj 33 nije u funkciji .
Općina Novo Sarajevo je pokazala veliki interes kroz kontakte i razgovore, da bi što prije odjeljenje bilo osposobljeno za rad .
U 2002.godini započela je realizacija dinamične aktivnosti biblioteke tako da je došlo do nevjerovatnog povećanja broja korisnika.Na ukupan broj stanovnika Općine Novo Sarajevo,broj korisnika, tj.čitalaca se gotovo udvostručio (oko 1.600), ali je procenat još uvijek mali,obzirom na broj stanovništva na Općini Novo Sarajevo. Oba odjeljenja su još uvijek neuslovna za rad, prostori su mali i nefunkcionalni .
Biblioteka grada Sarajeva se nalazi u ekspanziji te se planira obnova knjižnog fonda, tj. planira se čitav niz kulturnih aktivnosti i aktivnosti na popularizaciji knjige i biblioteke čiji je glavni cilj povećanje korisnika odnosno što veći broj čitatelja.
Mjesec novembar je mjesec kada se obilježava 55 godina rada i postojanja Biblioteke Grada pa se tim povodom održavaju brojne priredbe,kako u samim odjeljenjima biblioteka tako i u drugim institucijama sa kojima biblioteka sarađuje. Treba napomenuti da će se u tom smislu organizovati druženje sa piscima u O.Š."Čengić Vila I". Tim povodom svim učenicima prvih razreda bit će dodjeljene besplatne članske karte.
Fond knjiga u biblioteci Odjeljenje u ulici Paromlinska iznosi 17.000, dok fond knjiga u odjeljenju Dž.Bijedića iznosi oko 10.000.
Sve knjige su dostupne od najmlađeg do najstarijeg čitaoca.

Na teritoriji Općine Novo Sarajevo egzistiraju i:

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH

Egzistira u Sarajevu još od 1945. godine. Sve do rata (1992 godine) Biblioteka je posjedovala veliki broj bibliotetskog književnog fonda, ali na žalost devedeset posto fonda je uništeno prilikom ratnih dejstava .
Danas nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH nalazi se na lokaciji Općine Novo Sarajevo u krugu bivše kasarne "Maršal Tito".

"Književni klub 108"

Djeluje u sklopu UG oboljelih od cerebralne dječije paralize Kantona Sarajevo. Cilj "Kluba 108" je da se licima koja boluju od ove bolesti približi kultura i kulturne djelatnosti.Cilj im je animirati umjetnike, pjesnike, dakle osobe koje su vezane za kulturne djelatnosti. Najveći problem im predstavljaju finansije, tako da se može reći da klub radi u otežanim uslovima.


KUD "LOLA"

Osnovano još 1946.godine u kontinuitetu neprekidno, djelujući aktivno. KUD "LOLA" radi na omasovljenju članova, obnavljanju repertoara u svim segmentima umjetničkog izraza. Svojim kvalitetom uspjevaju biti stalno u vrhu kulturnog stvaralaštva.
Gostovanjem u inostranstvu KUD "LOLA" se dokazao i stalno se dokazuje svojim profesionalnim odnosom i ukupnim kulturnim i umjetničkim dojmom. KUD "LOLA"je u junu mjesecu gostovao u NJemačkoj (Freidrichshafen), gdje je dobio sve pohvale. Zatim,"LOLA" gostuje od 21.-28.07.2002.godine u Poljskoj (Krakow), gdje dobiva sve pohvale za vrhunsko izvođenje ansambla. KUD "LOLA" je impresionirala publiku, ne samo muzikom, plesom, igrom nego su ostavili upečatljiv sveukupan pozitivan dojam. U Vogošći je održana 13.smotra folklornih grupa kulturno-umjetničkih društava Sarajevskog kantona. Na smotri je učestvovalo 14.društava koja su se publici predstavila svojim najboljim koreografijama. Za svoje izvedbe najviše bodova dobili su KUD "LOLA" gdje su se pokazali kao vrhunski izvodjači.

Hrvatsko kulturno društvo "Napredak"

Ove godine HKD "Napredak" slavi stotu obljetnicu svog postojanja i uspješnog rada,a Napretkovo Povjereništvo Novo Sarajevo slavi devetu godišnjicu rada. HKD Napredak-Povjereništvo Novo Sarajevo, obnovilo je svoju djelatnost 1993.godine, te kontinuirano održava aktivnosti iako do danas nema riješeno pitanje prostorija niti finansijske potpore od Općine Novo Sarajevo. U Povjereništvu sada djeluje samo Mandolinski ansambl (12članova) zahvaljujući Mjesnoj zajednici Grbavica koja je ustupila prostor za održavanje proba bez bilo kakve naknade,a Mješoviti pjevački zbor (50 članova) prestao je sa radom 01.07.2001.godine zbog nedostatka prostora i finansijskih sredstava.
Ove dvije glazbene sekcije u proteklom razdoblju održale su 90 koncerata i javnih nastupa diljem Federacije BiH.te dijelom R Hrvatske i Austrije.Pri ovome se ističu samo neke značajnije manifestacije na kojima su učestvovale glazbene sekcije: Baščarsijske večeri, Sarajevska zima, Drugi festival orkestra BiH, proslava Dana Općina: Novo Sarajevo i Centar, Smotra napretkovih pjevačkih zborova u: Tuzli, Sarajevu i Livnu, Dan humanosti i sporta (dobrotvorna manifestacija održana u Fojnici) i dr.
U 2002.godini,u organizaciji Napretkovog Povjereništva održana su dva koncerta u Sarajevu, a Mandolinski ansambl sa svojim programom učestvovao je na tri manifestacije: "Posavsko kolo" u Odžaku, Svečana akademija u povodu 100.obljetnice HKD Napredak Sarajevo i Uskopaljske jeseni" Uskoplje/Gornji Vakuf, te na proslavama koje su održane u organizaciji Mjesne zajednice Grbavica I, od kojih se ističu: Osmi mart-Dan žena, Prvi maj i Dan Općine Novo Sarajevo.
Treba istaći da je HKD Napredak-Povjereništvo Novo Sarajevo za svoj uspješan rad dobilo u mjesecu maju 2002.godine, zlatnu plaketu Općine Novo Sarajevo.U programu rada Povjereništva predviđeno je da se do kraja ove godine održi Božični i Novogodišnji koncert.

Međunarodni festival folklora

I ove godine u organizaciji JU "Sarajevo Art i pod pokroviteljstvom Općine Novo Sarajevo održan je peti po redu Međunarodni festival folklora "Sarajevo 2002.".
Međunarodni festival osnovali su Grad i gradske općine uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo gdje se ostvaruju kontakti i međunarodna kulturna saradnja i razmjena.
Ovogodišnja manifestacija Međunarodnog festivala folklora "Sarajevo 2002" održana je od 29.jula do 2.avgusta 2002.godine na području gradskih općina i Kantona a Festival je okupio pet stranih ansabala i to ansambl iz Albanije, Podgorice, Praga, Francuske i Istanbula i najbolje folklorne grupe iz BiH: Bugojna (gradski folklorni ansambl), Kulturno-umjetnička društva iz Sarajeva: KUD "Baščaršija", KUD "Gajret", KUD "Lola", KUD "Saobraćajac", KUD "Proleter", KUD "Vogošća", KUD "Željezničar" i KUD "Ivan Planina".
Folklorne grupe već godinama uspješno predstavljaju bogatstvo našeg folklora na brojnim evropskim i svjetskim festivalima.

Saradnja sa osnovnim školama

Općina Novo Sarajevo putem osnovnih škola stimuliše razvoj kulture kroz različite forme. Osim OMŠ "Novo Sarajevo" koja je gotovo nezaobilazna u prezentaciji dostignuća učenika prilikom prigodnih manifestacija,tako možemo biti svjedoci opravdanosti rada i afirmacije različitih muzičkih žanrova kroz nastupe učenika i njihovih nastavnika jedine muzičke škole na našoj općini. Poseban ugođaj priređuju učenici osnovnih škola svojim nastupima bilo za školsku djecu i roditelje,bilo drugim nastupima takmičarskog karaktera. Njihova igra i pjesma,scenske i teatarske predstave nadmašuju školski amaterizam i bila bi velika korist i ugođaj stimulisati rad tih sekcija i kolektiva koji nude mnogo više od ugođaja vlastite školske sredine.
Kao i svake godine i ove godine je održana Općinska Revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva koju organizuje Općina Novo Sarajevo. Revija je održana 28.03.2002.godine, gdje su učešće uzele deset osnovnih škola sa područja Općine Novo Sarajevo i djeca iz JU "Djeca Sarajeva" i vrtića "Nur'', koji su učestvovali van konkurencije. Revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva ove godine obuhvatala je ove discipline: Instrumentalna muzika-orkestri ili instrumentalne grupe, Grupe i horovi uz pratnju, Grupe i horovi bez pratnje, Dramski prikaz, Monodrama, Recitali, Folklor i Moderni ples. Revija je održana u O.Š."Hrasno", koja se pokazala kao izuzetno dobar domaćin. Kao i na predhodnim takmičenjima djeca su pokazala izvanredan talenat.

Centar za mlade (YOUTH HOUSE)

Na području Općine Novo Sarajevo djeluje Centar za mlade (YOUTH HOUSE) od 1995 godine i sjedište im se nalazilo u ulici Azize Šećirbegović.
5.jula 2002.godine Centar preseljava u novoizgrađenu zgradu u ulici Džemala Bijedića bb. Programski sadržaj je ispunjen sljedećim aktivnostima: Sekcija za učenje stranih jezika, Novinarska sekcija, Muzička sekcija, Dramska sekcija, Plesna sekcija, Internet klub, fitnes sala, biblioteka, sala za kulturno-zabavni program,vrtić za predškolski uzrast... Iako u Sarajevu postoji izvjestan broj centara ili bolje rečeno klubova koji mladima nude slične sadržaje,ipak se može reći da je Youth House jedinstven.On nudi usluge animacije i edukacije na jedan stručan ali kreativan način i to kroz šesnaest različitih sekcija. Youth House posjeduje vlastitu opremu za sekcije koje djeluju u njoj.
Od svog otvaranja Youth House Sarajevo postigao je i postiže veoma zavidne rezultate. Najveće aktivnosti vezane za koncerte i priredbe priređuju se u periodu mart-juni. Može se istaći da su česte posjete Youth House-u domaćih i stranih gostiju tako da se tim povodom priređuju male priredbe.
Dakle, cilj Centra je okupiti djecu i omladinu svih nacionalnih pripadnosti u sigurnu neprijeteću okolinu, obezbijediti aktivnosti edukacije, animacije i prezentacije kao sredstvo progresivnog razvoja za novu generaciju, zatim razvijati radne navike djece, kreativnosti mladih kao doprinos boljoj pripremi za budućnost, dati djeci priliku da učestvuju u različitim aktivnostima koje nisu obuhvaćene sistemom školovanja (video, foto, art dizajn, itd.), zatim cilj je pomagati lokalnoj zajednici kroz kooperaciju sa školama i drugim sličnim organizacijama, raditi na pomoći polaznicima u savladavanju stranih jezika i računara koji će im biti neophodni za budućnost, dakle dati polaznicima osjećaj pripadnosti.
Dakle, cilj Centra za mlade je edukacija,animacija i rekreacija mladih.

J.U. "Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo"

Općinsko vijeće Novo Sarajevo je donijelo akt o osnivanju J.U. "Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo" pod brojem 01-38-1020/01, od 3.05.2001.godine. Djelatnost Centra je regulisana odlukom o osnivanju, a ogleda se u iznajmljivanju poslovnih prostorija, iznajmljivanje sala, rad sa djecom i omladinom. Što se tiče poslovnog prostora osposobljeno je 388 m2 kancelarijskog prostora i to koriste:
-UG"Obrazovanje gradi BiH"-120m2,
-"Otvoreno društvo"-70m2,
-"Mikrokreditna organizacija"-37m2,
-"Health Net"-70m2,
-UG"Princess krofne"-10m2,
-NIP"Avaz"-18m2,
Za vlastite potrebe -63m2.

Pri Centru djeluje 11 aktivnih sekcija: dječiji hor sa 60 članova, muzička sekcija koja broji 17 članova, sekcija zelenih 120 članova,sekcija za borbu protiv ovisnosti 140 članova,folklorna sekcija 34 člana, dramski studio 24 člana, škola gitare 12 članova, likovna sekcija 36 članova, sekcija ritmičkog plesa 40 članova, sekcija manekena 120 članova.
Ove sekcije postižu odlične rezultate gostujući kod nas i u inostranstvu. Dakle,najviše pažnje u Centru poklanja se omasovljenju i radu sekcija.[ Povratak: Arhiva 2011 ]
press centar
JAVNI POZIV
, 2.12.2011.
za prijavu projekata iz oblasti kulture i obrazovanja koji se planiraju finansirati/sufinansirati iz Budžeta Općine Novo Sarajevo za 2011. godinu Dalje
Peta sjednica Općinskog vijeća dalje
Iz Službe za stambene i komunalne poslove, poslove obnove i zaštite okoliša dalje
Dan MZ «Čengić vila II» dalje
developed by daenet