example

Opina Novo Sarajevo predstavila Program mjera za prevazilaenje posljedica pandemije korona virusa

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u petak, 12. juna ove godine održana je press konferencija u povodu objavljivanja javnih poziva u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće.

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da se radi se četrnaest (14) mjera podrške i pomoći za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa, od kojih se sedam (7) provodi putem javnih poziva namijenjenih građanima i privrednicima sa područja Općine Novo Sarajevo, zatim tri (3) programa pomoći koji će se realizovati putem službenih evidencija i općinskih službi, a koje su namijenjene najugroženijim kategorijama društva, dok će se četiri (4) mjere realizovati direktnim vidom pomoći određenim humanitarnim organizacijama i javnom preduzeću za sport i kulturu sa kojima Općina ima saradnju.

-Ovo nisu jedine mjere koje je Općina Novo Sarajevo poduzela od proglašenja pandemije i moram naglasiti da smo mi, kao odgovorna društvena zajednica, još na samom početku prepoznali određene probleme u cilju prevazilaženja ove teške situacije. S tim u vezi, donošenjem odluka jednog dijela privrednika oslobodili smo zakupa javne površine za mjesec mart 50 %, april i maj 100 odnosno 50 %. Pored toga realizovali smo i ostale socijalne programe koje smo već planirali budžetom bezobzira na pojavu pandemije korona virusa samo mnogo ranije nego što je to bilo predviđeno, istakao je načelnik Koldžo, te dodao da se to odnosi na dodjelu jednokratnih pomoći za 4 000 penzionera sa područja općine, te dodijele ukupno 602 stipendije učenicima i studentima i djeci bez oba roditelja.

O mjerama podrške i pomoći koje je Općina Novo sarajevo pripremila za građane i privrednike govorili su pomoćnici općinskog načelnika, a radi se o slijedećih 14 mjera:

MJERE KOJE SE PROVODE PUTEM JAVNOG POZIVA: Sufinansiranje zapošljavanja – „Posao za sve“, Sufinansiranje samozapošljavanja, Subvencija troškova obrade kredita i kamatne stope privatnim preduzećima i poduzetnicima, Finansijska podrška samostalnim poduzetnicima, Jednokratna pomoć za demobilisane borce, Pomoć javnim ustanovama iz obasti kulture i sporta, Pomoć pojedincima za nabavku plastenika,

MJERE KOJE SE PROVODE PUTEM SLUŽBENIH EVIDENCIJA: Pomoć osobama koje su ostale bez zaposlenja (sporazumni raskid), Jednokratna pomoć za korisnike prava na dječji dodatak, Jednokratne pomoći penzionerima.

MJERE KOJE SE PROVODE DIREKTNIM VIDOM POMOĆI: Pomoć javnim kuhinjama sa kojima Općina Novo Sarajevo ima saradnju, Pomoć humanitarnom udruženju „Pomozi.ba“, Pomoć javnom preduzeću za sport i kulturu,  Pomoć licima iz boračke populacije ugroženim pandemijom.

 O svim detaljima zainteresovani se mogu informisati na linku Program mjera za prevazilaženje posljedica pandemije kao i na linku Aktuelni javni pozivi


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Počela Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom ...

Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom “Matematika i primjene” ...

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE koji su aplicirali na Javni poziv za EU ...

Preliminarni rezultati javnog poziva za podjelu EU pomoći za prevazilaženje energetske krize su ...

Obilježena 31 godina od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...

U okviru obilježavanja 31.godine od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo