example

Realizacija projekta hortikulturnog ureenja Spomen-parka Vraca

Općinski načelnik Nedžad Koldžo, gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka i ministrica komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Nihada Glamoč, obišli su, 10. jula ove godine, radove na hortikulturnom uređenju Spomen-parka Vraca.

Radovi se izvode na osnovu  Sporazuma  o realizaciji projekta hortikulturnog uređenja Spomen-parka Vraca ukupne vrijednosti oko 50.000 KM.

Ovom prilikom, općinski načelnik Nedžad Koldžo je naglasio da Općina Novo Sarajevo u kontinuitetu godinama izdvaja značajna sredstva za rekonstrukciju i sanaciju Spomen – parka Vraca, a sve u cilju unapređenja i očuvanja prostora parka, ali i kako bi na ovaj način inicirali i ostale nivoe vlasti da se uključe i daju svoj doprinos.

„Općina Novo Sarajevo je, od 2010. godine, u okviru projekta djelomične rekonstrukcije i sanacije Spomen – parka Vraca Sarajevo, koji provodi Zavod za zaštitu kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, izvršila uređenje lijevog dijela kompleksa od tvrđave, koji obuhvata Obilježje narodnim herojima, Obilježje palim borcima i Ceremonijalni plato. Radovi su podrazumijevali sanaciju oštećenih kamenih ploča, kao i ugradnju novih granitnih ploča unutar spomen – obilježja, zatim poliranje svih elemenata spomen – obilježja, kako postojećih, tako i novougrađenih, te postavljanje klupa oko Obilježja narodnim herojima. Sufinansirali smo i realizaciju projekta rekonstrukcije i sanacije Spomen – parka Vraca, rekonstruisano je i stepenište i javna rasvjeta na Spomen  – parku Vraca, te smo sufinasirali izvođenje radova tekućeg održavanja i sanacije objekta tvrđave”, rekao je općinski načelnik.

Kroz partnerstvo dvije lokalne zajednice, Općine Novo Sarajevo i Opštine Istočno Novo Sarajevo u okviru programa „Izgradnja Mjera Povjerenja (CBM)“ koji realizira Vijeće Evrope u saradnji sa općinama/opštinama u Bosni i Hercegovini   izvršeni su i radovi na sječi rastinja, čišćenju  i uređenju parkovske površine, kao i odvoz organskog i anorganskog otpada na prostoru Spomen parka Vraca. Nakon toga pristupilo se uređenju pješačkih staza, te su iste opet stavljene u funkciju.

U dosadašnjem toku realizacije projekta hortikulturnog uređenja Spomen-parka Vraca izvršeno je čišćenje i uređenje, a okončana je i košnja trave na ukupno 14.000 metara kvadratnih travnjaka i zelenih površina. Na mjestu uništenog travnjaka na kaskadama izvršena je ugradnja travnog busa, kao i rekonstrukcija uništenog travnjaka kod objekta tvrđave. Zasađene su i nove lipe, na mjestu nekadašnjih, kao i sadnice ukrasnog grmlja.

Spomen park sada ima deset novih parkovskih korpi, kao i 20 parkovskih klupa. Jedan dio velikih, osušenih stabala su posječena.

Ekipe KJKP „Parka“ i tokom jeseni izvršit će još jednu košnju i uređenje travnjaka u Spomen parku. Zbog vremenskih uslova, u tom periodu u blizini tvrđave i na kaskadama bit će izvršena rekonstrukcija oštećenog travnjaka, na jednom mjestu novim travnim busom, a na drugom sjetvom nove trave.

U Spomen parku Vraca biće postavljene i info table s propisanim pravilima ponašanja tokom boravka u istom.

Kompletno hortikulturno uređenje i sve poslove izvršavaju ekipe KJKP „Park“, a projekat zajednički realiziraju Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS, Grad Sarajevo i Općina Novo Sarajevo

 

 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Svečana sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo

Povodom 16. maja Dana Općine Novo Sarajevo održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Novo ...

Obilježen Dan mjesnih zajednica Pofalići I i II

Dan mjesnih zajednica “Pofalići I” i “Pofalići II” svečano je obilježen ...

Otvorena izložba „Put života“ u Historijskom muzeju BiH

U Historijskom muzeju BiH otvorena je izložba „Put života“ nastala u saradnji ove ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo