example

Odrana konferencija za medije u povodu realizacije mjera u okviru Programa za prevazilaenja posljedica pandemije

Konferencija za medije u povodu dodjele jednokratnih pomoći za 1.182 korisnika dječijeg dodatka sa područja Općine Novo Sarajevo, a u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće, održana je u četvrtak, 16. jula ove godine u Dječijoj kući na Grbavici.

Radi se o jednoj od 14 mjera pomoći za prevazilaženje posljedica pandemije, a koja se provodi putem službenih evidencija. Jednokratna pomoć u iznosu od 100 KM i 150 KM dodijeljuje se korisnicima dječijeg dodatka koji se nalaze na evidenciji Službe za socijalna pitanja, zdravstvo, izbjeglice i raseljena lica Općine, a u zavisnosti od kategorizacije.

Prisutnim medijima, tim povodom obratio se načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo koji je sumirao do sada realizovane mjere u okviru navedenog Programa, te najavio naredne aktivnosti u okviru realizacije mjera koje se provode putem javnih poziva.

„Pored dodjele jednokratne pomoći korisnicima dječijeg dodatka, u prethodnom periodu smo proveli još dvije mjere koje se realiziraju putem službenih evidencija, a radi se o podjeli jednokratnih pomoći svim penzionerima sa područja Općine sa minimalnim primanjima, te podrška JP „ONSA“ u cilju prevazilaženja posljedica pandemije“, istakao je načelnik Koldžo, te najavio naredne aktivnosti.

„Tim koji je bio zadužen za provođenje 14 mjera pomoći je uradio veliki posao i u narednom periodu nam slijedi realizacija istih, a to su: pomoć za četiri javne ustanove koje su aplicirale na javni poziv za pomoć iz oblasti kulture i sporta, zatim dodjela jednokratne pomoći za 106 demobilisanih boraca koji nisu ostvarili drugi borački status, a koji su na dan 18.03.2020.godine bili prijavljeni  na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo-Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo. Pomoć će biti dodijeljena i za 74 korisnika plastenika koji ispunjavaju uslove za bavljenje poljoprivrednom i plasteničkom proizvodnjom, a očekuje se i isplata novčane pomoći za 72 lica kojima je u vrijeme trajanja stanja nesreće sporazumno prestao radni odnos, a nalaze se na evidenciji i ne ostvaruju pravo na naknadu od strane Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo, naveo je načelnik Nedžad Koldžo te dodao da je potpisan sporazum i sa Vladom KS za dodjelu sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec april i maj 2020. godine za šta se uskoro očekuje i objavljivanje Javnog poziva za privredne subjekte.

Pored navedenih mjera nakon provedenih javnih poziva, narednom periodu će se potpisati i Ugovor sa odabranom bankom za subvencioniranje troškova obrade kredita i kamatne stope/profitne marže privatnim preduzećima i poduzetnicima sa sjedištem na području Općine. U okviru Programa samozapošljavanja 19 aplikanata ispunjava uslove po javnom pozivu za dodjelu finansijskih sredstva na ime troškova registracije samostalne djelatnosti/biznisa, dok se Programom sufinansiranja zapošljavanja – „Posao za sve“ očekuje upošljavanje 38 osoba, a Općina će poslodavcima na period od  godinu dana refundirati dio sredstava po novouposlenoj osobi na ime bruto plata i doprinosa.

Direktnim vidom pomoći bit će obuhvaćene i javne kuhinje, te humanitarno udruženje „Pomozi.ba“ budući da se u vrijeme epidemije korona virusa povećao broj korisnika ovih organizacija.

 

 

 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
/
Javni poziv za akreditovanje posmatrača za izbore članova savjeta ...

(„Čengić Vila II“, „Kovačići“, „Gornji Kovačići“ i ...

Javni poziv za dostavljanje kandidatura za izbor članove savjeta ...

(Čengić Vila II, Kovačići, Gornji Kovačići i Kvadrant) (1) Općinsko vijeće Novo ...

Održana 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo

U četvrtak, 30. novembra ove godine održana je 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo