example

Odrana prezentacija idejnog projekta Centralnog spomenika ehidima i poginulim braniocima, pripadnicima Oruanih snaga Republike Bosne i Hercegovine

U Memorijalnom centru Novo Sarajevo održana je prezentacija idejnog projekta Centralnog spomenika šehidima i poginulim braniocima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine.

Prezentaciji kojoj su prisustvovali općinski načelnik Nedžad Koldžo sa saradnicima, predstavnici Koordinacionog odbora boračkih udruženja Novo Sarajevo i Komisije za statusna pitanja boraca Općinskog vijeća Novo Sarajevo jednoglasno je usvojeno rješenje u kojem je glavno obilježje zid u staklenoj materijalizaciji, a sve u skladu sa tehničkim propisima, prostornim mogućnostima i pravilima struke.

Općina Novo Sarajevo prethodno je je provela konkurs za izradu idejnog rješenja Centralnog spomen obilježja šehidima i poginulim braniocima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine. Konkursna komisija je odabrala tri konkursna rada, te su dodijeljene I, II i  III nagrada.

Nakon održanih prezentacija nagrađenih idejnih rješenja, Općinsko vijeće je razmatralo nagrađena idejna rješenja, Komisija za statusna pitanja boraca pri Općinskom vijeću Novo Sarajevo i Koordinacioni odbor boračkih udruženja Novo Sarajevo su se očitovali sa svojim prijedlozima, sugestijama i smjernicama za izradu idejnog projekta, koji trebaju biti obuhvaćene Projektnim zadatkom za izradu Idejnog projekta.

Zaključkom Općinskog vijeća prihvaćeno je prvonagrađeno Idejno rješenje za izradu projektne dokumentacije Centralnog spomenika šehidima i poginulim braniocima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine  usvojene su u okvirima tehnički izvodivog, preporuke Koordinacionog odbora boračkih udruženja Novo Sarajevo i Komisije za statusna pitanja boraca Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

Ugovor za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Centralnog spomenika potpisali su općinski načelnik Nedžad Koldžo i direktor firme „Tracest“ d.o.o. Sarajevo Samir Serdarević. Projektna dokumentacija podrazumijeva izradu idejnog i izvedbenog projekta za potrebe pribavljanja urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole.

Sa područja Općine Novo Sarajevo 716 branilaca, pripadnika Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine dalo je život za odbranu grada i države i njihova imena će biti ispisana na spomeniku  koje treba da  bude mjesto okupljanja i obilježavanja značajnih datuma na području općine .

Vrijednost Ugovora  za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Centralnog spomenika iznosi oko 19.500 KM.

Lokacija za postavljanje spomen obilježja, prema Elaboratu o spomenicima od značaja za Grad Sarajevo, zauzima prostor  između  Bulevara Meše Selimovića sa južne strane i stambene zgrade u ulici Ferde Hauptmana 2-28 („stometarka“)  sa sjeverne strane, u centralnom dijelu zelene površine (obuhvat cca 25×40 m).

 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Počela Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom ...

Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom “Matematika i primjene” ...

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE koji su aplicirali na Javni poziv za EU ...

Preliminarni rezultati javnog poziva za podjelu EU pomoći za prevazilaženje energetske krize su ...

Obilježena 31 godina od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...

U okviru obilježavanja 31.godine od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo