example

Otvoren trei tematski park za djecu u ulici Envera ehovia

Svečanim puštanjem balona u zrak otvoren je, 09. oktobra ove godine, treći tematski park  za djecu od tri godine u ulici Envera Šehovića (blok zgrada od broja 4-24).

Otvaranju su prisustvovali općinski načelnik Nedžad Koldžo sa saradnicima, predstavnici Savjeta mjesnih zajednica, roditelji sa djecom, kao i mališani iz vrtića „Rosica“.

Vrijednost ugovorenih i izvedenih radova na trećem tematskom parku u ulici Envera Šehovića  je 339.300,00 KM, a izvođač radova je firma „Mibral” d.o.o. Sarajevo.

U obraćanju prisutnima, općinski načelnik Nedžad Koldžo je naglasio da je treći tematski park i igralište  za djecu od tri godine površine oko 2.340 m²,  a uz igralište je izgrađena biciklistička staza sa osnovnim saobraćajnim znakovima koji animiraju djecu za učenje vožnje na biciklima kao i osnovnim pravilima u biciklističkom saobraćaju.

Osnova igrališta je kružnica, unutar koje su montirane sprave za igru djece: penjalice, ljuljačke, klackalice i tobogani. Centralni dio igrališta je zelenim pojasom i metalnom ogradom visine od 1,2 m odvojen od biciklističke staze uz koju su postavljene klupe za sjedenje i kante za otpatke. Unutar samog igrališta, kao i na zelenim površinama uz pješačke koridore, zasađene su nove sadnice stabala, živa ograda i cvijeće  Pored postojeće ulične rasvjete, igralište je dodatno osvjetljeno sa još četiri nova rasvjetna stuba.

Za sva tri tematska parka i igrališta koja su izgrađena u ulici Envera Šehovića koji zadovoljavaju stroge evropske norme o sigurnosti izdvojeno je oko 1.145.300 KM, naglasio je općinski načelnik.

Podsjetio da su, tokom prethodne dvije godine, izgrađena dva tematska parka u ulici Envera Šehovića. Prvi je zvanično otvoren u septembru 2018. godine i namijenjen je djeci svih uzrasta, a prilagođen je djeci sa poteškoćama u razvoju, odnosno umanjenim tjelesnim sposobnostima. U tom tematskom parku i igralištu je ugrađena meka gumena podloga – tartan koja omogućava sigurno igranje, a sadrži i zelenu površinu sa klupama i stolovima za odmor. Od rekvizita su ugrađeni: klackalice, ljuljačke, njihalica i vrtuljak prilagođene djeci sa poteškoćama u razvoju. Asfaltirane su i pješačke staze oko igrališta u stambenom bloku, te postavljeni novi stubovi javne rasvjete.

Za djecu uzrasta od šest godina i više izgrađen je drugi tematski park koji je svečano otvoren u oktobru 2019. godine.  Taj tematski park i igralište je površine oko 2.340 m² sa sportskim terenom za fudbal i košarku sa visokom ogradom i multifunkcionalnim sportskim podom, ograđenim dijelom za razgibavanje djece, kao i biciklističkom stazom. U obuhvatu parka nalaze se klupe za odmor, kante za otpatke, stalci za bicikle, te su  uređene zelene površine sa niskim i visokim rastinjem.

Na kraju se općinski načelnik Nedžad Koldžo zahvalio predstavnicima Savjeta mjesnih zajednica i izvođaču radova na saradnji u realizaciji ovog značajnog projekta, te uputio molbu svima koji posjećuju park da ga čuvaju od oštećenja.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Počela Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom ...

Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom “Matematika i primjene” ...

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE koji su aplicirali na Javni poziv za EU ...

Preliminarni rezultati javnog poziva za podjelu EU pomoći za prevazilaženje energetske krize su ...

Obilježena 31 godina od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...

U okviru obilježavanja 31.godine od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo