example

Prezentiran Idejni projekat izgradnje urbanog parka u ulici Zmaja od Bosne na lokalitetu Parka nacionalnih manjina

U zgradi Općine Novo Sarajevo održana je prezentacija idejnog projekta izgradnje urbanog parka u ulici Zmaja od Bosne na lokalitetu Parka nacionalnih manjina.

Općina Novo Sarajevo pristupila je realizaciji projekta izgradnje urbanog parka u ulici Zmaja od Bosne – Parka nacionalnih manjina, s obzirom na značaj lokaliteta na kojem se nalazi park, kao i potrebu za uređenjem postojeće zelene površine. Proveden je konkurs za izradu idejnog rješenja, a prvonagrađeni rad je Idejno rješenje nazvano „Park line“, što je ujedno i podloga za izradu projektne dokumentacije i izgradnju parka.

Idejno rješenje izradila je firma  Bosna-inžinjering“ d.o.o. Sarajevo, čiji su predstavnici prezentirali projekat Općinskom načelniku i predstavnicima Službe za investicije i zaštitu okoliša.

Na površini od 3.300 m² planirana je pješačka staza duž cijelog parka, kao i  pješačka staza odignuta od zemlje (pasarela), koja pruža dinamičan i neobičan doživljaj parka.

Osim navedenog planirani su i sljedeći sadržaji: trg kružne forme oivičen zelenim pojasom sa kružnom klupom, fontanom i dvije česme, zatim klupe za odmor, javna rasvjeta i ostali urbani mobilijar, te hortikulturni sadržaji. U jednom dijelu parka nasuprot vrtića predviđeno je i veće dječije igralište sa rekvizitima za igru i gumenim podlogama.

Idejnim projektom predviđeno je da se izgradnja urbanog parka provodi u dvije faze.

Prva faza obuhvata izgradnju parterne pješačke staze, sadnju drvoreda i visokog rastinja u dijelu parka prema ulici Zmaja od Bosne, zatim izgradnju i postavljanje urbanog mobilijara, iluminaciju parka, te hortikulturno uređenje. Druga faza obuhvata izgradnju pješačke staze odignute od nivoa partera (pasarela).

Trenutno je u toku finalna izrada idejnog projekta, nakon čega slijedi pribavljanje urbanističke saglasnosti, zatim izrada izvedbenog projekta i pribavljanje građevinske dozvole, nakon čega će se pristupiti proceduri izbora izvođača radova, te izgradnji predmetnog parka.

 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Načelnik dr. Tanović primio najbolje maturante Treće gimnazije

JU „Treća gimnazija“ svečano je ispratila 142 maturanta. Njih 19 koji su ove godine ...

Zahvaljujući podršci Općine NK „Pofalićki“ nabavio nove ...

Nogometni klub „Pofalićki“ osnovan je 1936. godine što ga čini jednim od ...

Podrška Općine za 30 projekata nevladinih organizacija

Općina Novo Sarajevo podržala je brojne projekte iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo