example

Utvrivanjem Odluke oko rjeavanja imovinsko-pravnih odnosa na trasi June longitudnale stvoren zadnji preduslov za izgradnju zamjenskih stanova za stanare u Grbavikoj ulici

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Prijedlog Ugovora o prenosu prava vlasništva nekretnine uz naknadu, između Općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo-Ministarstvo saobraćaja, zbog realizacije projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta kao zamjenske lokacije, u cilju obezbjeđenja zamjenskih stambenih jedinica vlasnicima stanova u ulici Grbavička br. 62-68 u Sarajevu.

Poznato je da se ova zgrada uklanja radi izgradnje saobraćajnice –Južne longitudinale, koja svoju konačnu potvrdu treba da dobije na Skupštini Kantona Sarajevo na svojoj sjednici 28. 10 2020. godine.

Tim povodom, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar saobraćaja KS Adi Kalem održali su sastanak u zgradi Vlade KS sa načelnikom Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom kako bi ga informisali o poduzetim aktivnostima o izgradnji zamjenskog objekta na trasi Južne longitudinale, koja je zadnji predulov za završetak radova na ovoj longitudinaloj saobraćajnici.

Kako su naglasili premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja Adi Kalem i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, današnjom Odlukom konačno su razriješeni problemi oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u okviru projekta koji svoju realizaciju čeka već dvije decenije.

Gradnjom nove, a uklanjanjem stare zgrade na trasi Južne longitudinale doći će do izravnjavanja ove saobraćajnice te proširenja njenog koridora na ovoj dionici, a što je bio uzrok ogrommnih gužvi u saobraćaju i zaustavljanja radova na ovoj dionici.

„Ova Odluka će konačno dovesti do rješavanja saobraćajnog čvora u ulici Grbavička, tj. do spajanja dva dijela longitudinale, a što će okončati njenu gradnju na području općine Novo Sarajevo. Mi smo spremni i za nastavak njene gradnja na području općine Novi Grad, za što je već, preko Evropske investicione banke obezbijeđeno 10 miliona EUR-a“, poručio je premijer Nenadić.

Ovim potezom Vlade KS, uz pomoć i podršku Zavoda za izgradnju KS i Općine Novo Sarajevo, najzad je otklonjena posljednja smetnja u procesu obezbjeđivanja potrebne dokumentacije za izgradnju zamjenskih stanova za stanare u Grbavičkoj ulici.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo se posebno zahvalio ovoj Vladi, premijeru Mariju Nenadiću i ministru saobraćaja Adiju Kalemu što su prepoznali značaj ovog problema i što su podržali stalne napore i insistiranja Općine da se on konačno riješi:

“Sada smo u prilici otkočiti procese nastavka gradnje ove, za stanovnike Općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo izuzetno važne saobraćajnice. Žao mi je što prethodna Vlada nije prepoznala važnost ovih procesa, te smo tako izgubili godinu i po dana na rješavanju ovog problema. Ovo je bila zadnja administrativna procedura koja se čekala, a ovo je bio jedini način kako se ovaj problem mogao riješiti. Drago nam je da je ova Vlada to prepoznala, a što će, vjerujemo, učiniti i Skupština Kantona Sarajevo“, poruka je načelnika Koldže.

Nakon što Skupština KS, kako se očekuje, potvrdi ovu Odluku, slijedi promptno potpisivanje ugovora o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za šta već postoji saglasnost Općinskog vijeća, nakon čega će biti predat zahtjev za građevinsku dozvolu za početak gradnje zamjenske zgrade.

Prema obećanjima načelnika Koldže, ovo će biti prioritet Općine i dozvola se može očekivati već u narednih 10 do 15 dana.

„Ovo je još jedan primjer uspješnog rješavanja važnih pitanja izgradnje primarnih gradskih saobraćajnica. Tu su obuhvaćene gradnje Prve transverzale, Devete transverzale, XII transverzale, a sada su otkočeni i procesi za nastavak gradnje Južne longitudinale“, naglasio je ministar Kalem.

Nakon što je ovaj projekta kandidovan za finansiranje od strane Evropske investicione banke, te nakon što je Predsjedništvo BIH donijelo pozitivnu odluku o kreditnom zaduženju, stvoreni su svi preduvjeti, finansijski i administrativno – pravni da se u najskorije vrijeme, nakon što Skupština KS potvrdi ovu Odluku, krene u završne radove na ovom dijelu Južne longitudinale.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Počela Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom ...

Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom “Matematika i primjene” ...

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE koji su aplicirali na Javni poziv za EU ...

Preliminarni rezultati javnog poziva za podjelu EU pomoći za prevazilaženje energetske krize su ...

Obilježena 31 godina od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...

U okviru obilježavanja 31.godine od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo