example

Opina Novo Sarajevo obezbijedila 762 lektire za kolske biblioteke

Općinski načelnik Nedžad Koldžo, 23. oktobra ove godine, uručio je 762 školske lektire direktorima i bibliotekarima osam novosarajevskih osnovnih škola.

Općina Novo Sarajevo izvršila je nabavku lektira za učenike od drugog do devetog razreda u cilju popunjavanja školskih biblioteka i na osnovu iskazanih potreba osnovnih škola.

U obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo je podsjetio da iako Općina Novo Sarajevo nije nadležna za oblast osnovnog obrazovanja u svakoj prilici nastoji u skladu sa mogućnostima unaprijediti odgojno obrazovni proces u osnovnim školama na području općine.

Ovom prilikom, naglasio je da je zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo produžen rok za podnošenje prijava/zahtjeva na raspisani Javni poziv za subvencioniranje troškova kupovine školskih udžbenika za učenike osnovnih  škola sa školskih područja Općine Novo Sarajevo putem jednokratne novčane pomoći do 03.11.2020. godine.

Od početka ove školske godine, učenicima u novosarajevskim osnovnim školama podijeljeni su ruksaci sa potrebnim priborom i paketi sa domaćim proizvodima, a uručeni su i tableti za one učenike koji zbog pandemije korona virusa nisu u mogućnosti da nesmetano prate online nastavu. Svim osnovnim školama na području općine, kao i OŠ „Aneks” uručene su zaštitne maske, rukavice i dezinfekciona sredstva u cilju suzbijanja širenja zaraze izazvane korona virusom.

„Odlučili smo da izgradimo novi objekat za učenike OŠ „Pofalići“. Radi se o jednom  od starijih objekata, a pritom u jako lošem stanju zbog čega se Općina Novo Sarajevo odlučila da poduzme prvi korak u cilju izgradnje novog objekta ove osnovne škole.  U septembru je održana  prezentacija idejnog projekta izgradnje objekta OŠ „Pofalići“. U toku su i adaptacije sala za tjelesni odgoj u osnovnim školama „Čengić Vila I“, „Grbavica I“ i „Hrasno“, naveo je načelnik Koldžo.

U prethodnom periodu, između ostalog, realizirani su projekti povećanja energetske efikasnosti i sanacija krovova osnovnih škola na području općine.

Općina Novo Sarajevo je prva u Bosni i Hercegovini koja je opremila kabinete za mehatroniku u svim novosarajevskim osnovnim školama. Nabavljene su i pametne table za prezentaciju obrazovnog sadržaja.

Na inicijativu općinskog načelnika Nedžada Koldže pokrenuta je izgradnja osnovne škole na Aneksu.

Direktori novosarajevskih osnovnih škola zahvalili su se Općinskom načelniku Nedžadu Koldži i Općini Novo Sarajevo na kontinuiranom praćenju potreba škola. Poručili su da, iako je pogoršana epidemiološka situacija zbog korona virusa, da su vrata školskih biblioteka otvorena. Pozvali su učenike da u eri informatizacije, ipak, nađu više vremena za čitanje knjiga čime razvijaju naviku, kao i ljubav prema pisanoj riječi.

Vrijednost nabavljenih  knjiga je 10.000 KM.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Počela Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom ...

Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom “Matematika i primjene” ...

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE koji su aplicirali na Javni poziv za EU ...

Preliminarni rezultati javnog poziva za podjelu EU pomoći za prevazilaženje energetske krize su ...

Obilježena 31 godina od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...

U okviru obilježavanja 31.godine od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo