example

Uoi poetka rada ambulantu Hrasno brdo obile delegacije Kantona Sarajevo, Doma zdravlja Kantona Sarajevo i Opine Novo Sarajevo

U ponedjeljak, 09. novembra ove godine, zvanično počinje sa radom ambulanta porodične medicine Hrasno brdo u ulici Varaždinska bb.

Uoči zvaničnog početka rada ambulantu su, u petak 06. novembra ove godine, obišle delegacije Kantona Sarajevo, JU “Dom zdravlja” Kantona Sarajevo, kao i Općine Novo Sarajevo na čelu sa općinskim načelnikom Nedžadom Koldžom.

U objektu u ulici Varaždinska bb ukupne površine 950 m² nalaze se prostorije mjesne zajednice Hrasno brdo i ambulante porodične medicine. U suterenu i prizemlju smješteni su prostori ambulante, čekaonica i info pult sa kartotekom, ljekarska ordinacija i intervencije, stomatolog i soba za rad sa pacijentima. Na spratu su prostorije mjesne zajednice, kancelarija i sale.

U obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo je rekao da je za realizaciju ovog projekta izdvojeno 2.000.000 KM s ciljem rješavanja dugogodišnjeg problema neadekvatnog prostora MZ „Hrasno brdo“ i omogućavanja kvalitetne primarne zdravstvene zaštite stanovnika naselja Hrasno brdo.

“Bez stvarne nadležnosti izgradili smo ambulantu u Velešićima, sanirali i rekonstruisali ambulantu u Kalesijskoj, ambulantu u Grbavičkoj, kao i ambulantu Pofalići. U toku je izrada projektne dokumentacije za ambulantu na Vracama. Kada to završimo možemo reći da smo modernizovali sve ambulante na području općine”, naglasio je načelnik.

Podsjetio je da je učinjeno sve što je bilo potrebno i za izradu projektne dokumentaciju za ugradnju lifta u Domu zdravlja Novo Sarajevo. U prvom valu pandemije korona virusa, za potrebe Doma zdravlja nabavili smo i santitetsko vozilo, kontejnere za trijažu, a prvi smo im pomogli sa neophodnom zaštitnom opremom. Kontinuirano na sve moguće načine pomažemo sa ciljem i željom da se obezbijedi što kvalitetnija zdravstvena zaštita našim sugrađanima, kazao je općinski načelnik.

Otvaranjem ambulante Hrasno brdo smanjiće se broj pacijenata u Centralnom objektu Doma zdravlja Novo Sarajevo, čime će biti stvoreni uslovi za formiranjem COVID ambulante.

“Općina Novo Sarajevo jedna je od lokalnih zajednica koja nema svoju COVID ambulantu. Mi ćemo u saradnji sa UNDP učiniti sve što je potrebno da za testiranje stanovnici Novog Sarajeva ubuduće ne moraju ići u druge općine na području Kantona”, rekla je, ovom prilikom, v.d. ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Jasna Agić.

Direktorica Doma zdravlja Novo Sarajevo prof.dr.sci. Amira Skopljak je naglasila da se otvaranjem ove ambulante želi približiti i poboljšati zdravstvena zaštita stanovnika Hrasnog brda, posebno u vremenu pogoršanja epidemioške situacije uzrokovane pandemijom korona virusa (COVID – 19).

„Na ovaj način ćemo smanjiti gužve u centralnom objektu. Jedan tim porodične medicine brinuće se o zdravlju 1.800 registrovanih pacijenata kojima će biti na raspolaganju stomatološki tim i laboratorija”.

Radno vrijeme ambulante porodične medicine Hrasno brdo je od 07:30  do 14:30 sati i četvrtkom od 13:00 do 20:00 sati.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Načelnik dr. Tanović primio najbolje maturante Treće gimnazije

JU „Treća gimnazija“ svečano je ispratila 142 maturanta. Njih 19 koji su ove godine ...

Zahvaljujući podršci Općine NK „Pofalićki“ nabavio nove ...

Nogometni klub „Pofalićki“ osnovan je 1936. godine što ga čini jednim od ...

Podrška Općine za 30 projekata nevladinih organizacija

Općina Novo Sarajevo podržala je brojne projekte iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo