example

Održana prezentacija projekta “Urbane šume – znanje i učešće svih”

NODAS – Udruženje za razvoj i afirmaciju društva u BIH je u sklopu projekta „Urbane šume – znanje i učešće svih“ održalo prezentaciju projekta i planiranih aktivnosti građanima/građankama mjesne zajednice „Trg heroja“/naselje Hrasno. Tim povodom upriličeno je druženje sa stanovnicima pomenute mjesne zajednice, projekcija kratkog filma o urbanom zelenilu te prva edukacija o ozelenjavanju urbanih prostora. Ovom prilikom su se građani i registrovali za edukaciju „Zeleni komšiluk“ koja za cilj ima poticaj i uključenje građana/građanki za aktivnije uključenje u procese osmišljavanja i uređenja javnih urbanih zelenih površina.

Inače, Projektom se nastoji potaći aktivan pristup stanovništva u planiranju, očuvanju i podizanju novih zelenih površina, edukaciji djece, ali i odraslih o načinima unaprijeđenja postojećeg stanja urbane ekologije.

Prema riječima Šemsudina Maljevića, projekt menadžera u organizaciji NODAS, projekat donosi „poboljšanje komunikacije između lokalnih organa vlasti i stanovništva mjesne zajednice, te bolju saradnju između vladinog i nevladinog sektora. Takođe, uključivanje što većeg broja stanovnika u odlučivanje o izgledu i namjeni, upotrebi, njima dostupnih, kako zelenih tako i drugih javnih površina, dovodi do kvalitetnije iskoristivosti i upotrebe javnog prostora od strane građana_ki. Jednolična upotreba zelenih površina se treba pretvarati u prostor s različitim namjenama – za sport, opuštanje, bavljenje hortiklulturom, urbanom poljoprivredom i sl.“

Javne, kako zelene tako i ostale parcele, su odavno izgubile svoju pravu ulogu, a putem projekta „Urbane šume – znanje i učešće svih“ će se provoditi edukacije s akcentom na teme ekologije, javne uprave, uključivanja građana/građanki u društvene tokove zajednice. Animirati i senzibilirati javnost o prednostima razvijanja ovakvih projekata u našim gradskim mjesnim zajednicama je imperativ projekta.

Edukacije/radionice su namjenjene građanima_kama sa područja opštine Novo Sarajevo, ali pozivamo sve građane_ke koji su zainteresovani_e i iz drugih područja da se uključe u naše aktivnosti. Najavljujemo slijedeću radionicu „Zeleni komšiluk“ za utorak 13. 9. 2022. u 17:30 na lokaciji park kod kružnog toka u naselju Hrasno (u blizini Slastičarne „Palma“).

Projekat „Urbane šume – znanje i učešće svih” je podržan u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH uz sufinansiranje Općine Novo Sarajevo.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Počela Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom ...

Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom “Matematika i primjene” ...

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE koji su aplicirali na Javni poziv za EU ...

Preliminarni rezultati javnog poziva za podjelu EU pomoći za prevazilaženje energetske krize su ...

Obilježena 31 godina od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...

U okviru obilježavanja 31.godine od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo