example

Opina Novo Sarajevo potpisnica Deklaracije za doprinos u borbi protiv klimatskih promjena u okviru projekta Inicijativa za zeleniju i odrivu budunost kojeg provodi UNDP BiH

 

U okviru realizacije projekta „Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost“ kojeg implementiraju zajedno Općina Novo Sarajevo i UNDP BiH, Općinski načelnik Nedžad Koldžo potpisao je Deklaraciju kojom se Općina Novo Sarajevo zalaže za doprinos u povećanju otpornosti na klimatske promjene kao i oblikovanje svjetlije i održivije budućnosti za nove generacije.

Ovom deklaracijom Općina Novo Sarajevo se obavezuje da će zasaditi najmanje 500 sadnica svake godine počevši od 12.oktobra 2020. godine sa ciljem doprinosa u borbi protiv klimatskih promjena.

Ove godine u okviru navedenog projekta planirana je sadnja 625 sadnica, od čega sa 500 sadnica učestvuje Općina Novo Sarajevo, a sa 125 sadnica UNDP BiH. Za sadnju navedenih sadnica odabrane su sliejdeće lokacije na području Općine: naselje Velešići – bivša kasarna „Šemso Baručija“, naselje Pofalići – „Park-šuma Hum“, Vilsonovo šetalište, Ložionička ulica, Grbavička ulica, Kampus UNSA i „Park zaljubljenih“.

Do sada je posađeno 120 sadnica na lokaciji u Velešićima, na prostoru bivše kasarne „Šemso Baručija“ koje finansira Općina Novo Sarajevo kroz Ugovor sa firmom „Prunus“ d.o.o. Kakanj, a u okviru čega je posađeno i 45 sadnica koje finansira UNDP BiH. Time je i zvanično počela realizacija ove inicijative.  Osim ovih sadnica, posađeno je još 45 sadnica na lokacijama u Vilsonovom šetalištu, Ložioničkoj ulici i Grbavičkoj ulici, shodno predviđenom planu, a kroz ranije potpisani sporazum između Općine Novo Sarajevo i  KJKP „Park Sarajevo“.

Osim navedenog, kroz ovaj projekat je posađeno 80 sadnica na brdu Hum i time je raelizovano ukupno 125  sadnica koje je finansirao UNDP BiH. Na pomenutoj lokaciji posađena je 131 sadnica od strane Općine Novo Sarajevo, a u saradnji sa JU „Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo“ i KJP „Sarajevo-šume“.

Općina Novo Sarajevo je u ovoj godini dala i podršku KJKP „Park“ i „Fondaciji za Razvoj i Demokratiju“ i zajedno sa njima učestvovala u realizaciji još jednog projekta, a u sklopu navedene inicijative. Tim projektom je do sada posađeno 18 munika (vrsta autohtonog bora), na dvije lokacije u Općini Novo Sarajevo. Jedna lokacija je „Park zaljubljenih“, druga lokacija je Kampus UNSA. Sadnja navedenih sadnica je dio naučnog eksperimenta, što će pratiti i Šumarski fakultet Sarajevo.

Shodno odredbama „Inicijative za zeleniju i održivu budućnost“, Općina Novo Sarajevo je okončala svoje obaveze za ovu 2020. godinu sadnjom 141 sadnice grmova bjelogorice, Berberisa i 84 sadnice Euonimusa u Ložioničkoj ulici, ispred Željezničkog školskog centra.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Općina Novo Sarajevo podržala Night Stem Camp

Homework HUB, prvi univerzitetski hub i JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo