example

Opina Novo Sarajevo podrala aktivnosti i projekte kole za srednje struno obrazovanje i radno osposobljavanje Sarajevo

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović obišao je Školu za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Sarajevo.

Ova srednja škola, koja je smještena na području Općine Novo Sarajevo, obrazuje i radno osposobljava mlade sa poteškoćama u razvoju u dobi od 15 do 22 godine, sa lakim i umjerenim intelektualnim teškoćama na smijerovima: kuhar, moler, knjigovezac, operator za unos podataka, pomoćni dokorater i cvjećar.

Direktorica Škole, dr.sc. Inga Biščević upoznala je Općinskog načelnika sa radom i aktivnostima škole, ali i sa najčešćim problemima sa kojima se susreću tokom rada, budući sa se radi o osjetljivoj kategoriji učenika.

Budući da je ovo jedina obrazovna ustanova sa srednje obrazovanje i radno osposobljavanje djece sa poteškoćama u Kantonu Sarajevo, ovu školu pohađaju učenici iz cijelog sarajevskog Kantona, ali i iz drugih kantona FBiH.

U svom obraćanju direktorica Biščević istakla je da je ova škola član partnerske grupe za razvoj Općine, gdje je svojim aktivnim učešćem dala veliki doprinos u procesu izrade revidirane Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo 2019 – 2023.

– Nedavno smo potpisali Izjavu o partnerstvu u smislu obezbjeđenja prostora za implementaciju projekta „Kabinet za asistivnu tehnologiju i senzornu integraciju“, sa kojim je Općina Novo Sarajevo aplicirala na javni poziv UNDP-a namijenjen Jedinicama lokalnih samouprava u FBiH iz Grant sheme „Poboljšanje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga u općinama i gradovima u FBiH“, istakla je Inga Biščević, te dodala da će implementacijom navedenog projekta ovo biti prvi savremeni kabinet za asistivnu tehnologiju i senzornu integraciju za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Općinski načelnik dr. Tanović istakao je da će Općina Novo Sarajevo nastaviti podržavati ovakve i slične projekte koji za cilj imaju unapređenje obrazovnog sistema za ovu kategoriju djece, kojima je svaki vid pomoći potreban i jako važan. Pored besplatnih đačkih užina i prevoza djece do škola koje je planirano i ove godine, Općina će podržati i druge kvalitetne projekte u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima, a posebno one koji su samoodrživi.

Nakon kratkog sastanka, upriličen je i obilazak škole. U ime učenika i nastavnog osoblja škole, Općinskom načelniku dr. Hasanu Tanoviću uručena je zahvalnica i prigodan poklon koji je djelo učenika ove škole.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Počela Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom ...

Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom “Matematika i primjene” ...

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE koji su aplicirali na Javni poziv za EU ...

Preliminarni rezultati javnog poziva za podjelu EU pomoći za prevazilaženje energetske krize su ...

Obilježena 31 godina od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...

U okviru obilježavanja 31.godine od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo