example

Odran sastanak opinskih naelnika sa ministrom privrede Kantona Sarajevo Adnanom Deliem

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić održao je danas sastanak sa načelnicima općina s područja Kantona Sarajevo, u cilju dogovora o budućoj saradnji i utrošku sredstava za privredu u ovoj budžetskoj godini, sa fokusom na industrijsko-poslovne zone, poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović sa saradnicima.

Ministar Delić informisao je načelnike da će budžetom Kantona za ovu godinu biti planirana veća sredstva za industrijsko-poslovne zone. Istakao je kako je neophodno što prije dostaviti projekte u ovoj oblasti resornom ministarstvu, kako bi sredstva mogla biti implementirana. Osim za opremanje industrijskih zona, veći iznos sredstava neophodno je usmjeriti i za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kako bi se te zone mogle širiti. Općinama će biti pružena pomoć i u izradi neophodne projektne dokumentacije za otvaranje novih poslovno-industrijskih zona.

Naglašeno je i kako su Programom utroška namjenskih sredstava u ovoj godini planirana veća izdvajanja za oblast poljoprivrede.

Poljoprivrednicima treba pomoći kroz legalizaciju poljoprivrednih objekata, pojednostavljenje procedura apliciranja na poticajna sredstva, plasman viška proizvoda, dodjelu na korištenje zemljišta koje nije proglašeno građevinskim. Kriterije za dodjelu poticaja također bi trebalo sistemski urediti kako ne bi bilo zloupotreba. Kao jedno od rješenja navedeno je da bi se višak poljoprivrednih proizvoda mogao plasirati u robne rezerve.

Teme razgovora bile su i projekti uređenja riječnih korita koji se finansiraju iz budžeta kantona kroz tzv. vodne naknade, a koji će biti nastavljeni i u ovoj godini, projekti razvoja planinskog turizma, te pošumljavanja devastiranih zemljišta.

Sastanku su se odazvali načelnici i predstavnici svih općina, te su izrazili zahvalnost ministru Deliću na njegovoj organizaciji, ističući kako je ovakav vid komunikacije važan za buduću saradnju.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Svečana sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo

Povodom 16. maja Dana Općine Novo Sarajevo održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Novo ...

Obilježen Dan mjesnih zajednica Pofalići I i II

Dan mjesnih zajednica “Pofalići I” i “Pofalići II” svečano je obilježen ...

Otvorena izložba „Put života“ u Historijskom muzeju BiH

U Historijskom muzeju BiH otvorena je izložba „Put života“ nastala u saradnji ove ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo