example

On-line predstavljanje USAID-ovog projekata E-uprave pratio Opinski naelnik dr. Hasan Tanovi sa saradnicima

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokreće novi projekat  E-uprave čijom realizacijom bi se pomoglo Bosni i Hercegovini u poboljšanju transparentnosti  i smanjenju korupcije u procedurama koje provode nadležni organi. Fokus aktivnosti je na digitalizaciji ovih postupaka, te na omogućavanju automatizacije procedura koje će imati pozitivan uticaj na građane i poslovni sektor u BiH.

Na zvaničnom predstavljanju ovog projekta putem online platforme učestvovao je i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović sa svojim saradnicima. Skupu su prisustvovali ministri iz nadležnih entitetskih ministarstava, predstavnici  UNDP-a u BiH, načelnici općina, predstavnici agencija, te donatori uključeni u realizaciju projekta  E-uprave u BiH. Skup je otvorio američki ambasador u Bosni i Hercegovini NJ.E. Erik Nelson.

U svom obraćanju ambasador Nelson istakao je kako se radi o projektu koji će se u velikoj mjeri odraziti na svakodnevni život građana u BiH, a USAID i nadležni bh. organi će primjenom informatičkog rješenja značajno smanjiti troškove i vrijeme koje je do sada podrazumijevalo korištenje javnih usluga, te povećati kvalitet i transparentnost usluga i javnih funkcija.

„Ova rješenja će vratiti vjeru u rad institucija u BiH. Naglasit ću pet oblasti u kojima treba produzeti  hitnu akciju a to su: E-potpis, E-građevinske dozvole, Inspekcijski poslovi, E-registri socijalne pomoći  i integracija digitalizacije u sistem javnih nabavki, istakao je ambasador Nelson.

Projekat će se realizovati u narednih pet godina, a za realizaciju će biti obezbijeđeno 10,9 miliona dolara. USAID-ov  projekat E-uprave pružit će softversku, hardversku i tehničku pomoć u pomenutim oblastima.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Načelnik dr. Tanović primio najbolje maturante Treće gimnazije

JU „Treća gimnazija“ svečano je ispratila 142 maturanta. Njih 19 koji su ove godine ...

Zahvaljujući podršci Općine NK „Pofalićki“ nabavio nove ...

Nogometni klub „Pofalićki“ osnovan je 1936. godine što ga čini jednim od ...

Podrška Općine za 30 projekata nevladinih organizacija

Općina Novo Sarajevo podržala je brojne projekte iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo