example

On-line predstavljanje USAID-ovog projekata E-uprave pratio Opinski naelnik dr. Hasan Tanovi sa saradnicima

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokreće novi projekat  E-uprave čijom realizacijom bi se pomoglo Bosni i Hercegovini u poboljšanju transparentnosti  i smanjenju korupcije u procedurama koje provode nadležni organi. Fokus aktivnosti je na digitalizaciji ovih postupaka, te na omogućavanju automatizacije procedura koje će imati pozitivan uticaj na građane i poslovni sektor u BiH.

Na zvaničnom predstavljanju ovog projekta putem online platforme učestvovao je i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović sa svojim saradnicima. Skupu su prisustvovali ministri iz nadležnih entitetskih ministarstava, predstavnici  UNDP-a u BiH, načelnici općina, predstavnici agencija, te donatori uključeni u realizaciju projekta  E-uprave u BiH. Skup je otvorio američki ambasador u Bosni i Hercegovini NJ.E. Erik Nelson.

U svom obraćanju ambasador Nelson istakao je kako se radi o projektu koji će se u velikoj mjeri odraziti na svakodnevni život građana u BiH, a USAID i nadležni bh. organi će primjenom informatičkog rješenja značajno smanjiti troškove i vrijeme koje je do sada podrazumijevalo korištenje javnih usluga, te povećati kvalitet i transparentnost usluga i javnih funkcija.

„Ova rješenja će vratiti vjeru u rad institucija u BiH. Naglasit ću pet oblasti u kojima treba produzeti  hitnu akciju a to su: E-potpis, E-građevinske dozvole, Inspekcijski poslovi, E-registri socijalne pomoći  i integracija digitalizacije u sistem javnih nabavki, istakao je ambasador Nelson.

Projekat će se realizovati u narednih pet godina, a za realizaciju će biti obezbijeđeno 10,9 miliona dolara. USAID-ov  projekat E-uprave pružit će softversku, hardversku i tehničku pomoć u pomenutim oblastima.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Novosarajevske školske biblioteke bogatije za 1.420 lektira

Općina Novo Sarajevo izvršila je nabavku lektira i stručne literature za potrebe ...

PRIJAVI SE! Motivacioni govor Prof. Kasima Tatića namijenjen ...

Regionalni program lokanle demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) sa zadovoljstvom najavljuje ...

OIK: Zbirni rezultati i informacije o održanim izborima za članove ...

Općinska izborna komisija Novo Sarajevo objavila je zbirne rezultate i informacije o održanim ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo