example

Sluba civilne zatite Opine Novo Sarajevo poduzela niz mjera u cilju preventivnog djelovanja na suzbijanju irenja koronavirusa

 

Služba za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo od pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo poduzela je niz aktivnosti koje su usmjerene na preventivnom djelovanju u suzbijanju širenja infekcije izazvane virusom Covid-19.

Tim povodom, Služba za civilnu zaštitu u saradnji sa Općinskom organizacijom Crvenog križa Novo Sarajevo oformila je deset timova, po dva volontera, koji zajedno sa sekretarima novosarajevskih mjesnih zajednica pružaju pomoć i podršku starijim i ugroženim kategorijama stanovništva. Timovi obilaze rizične i ugrožene kategorije stanovništva na području Općine, te im pružaju neophodnu pomoć u nabavci lijekova  i  prehrambenih artikala, kao i dostavu toplog obroka, a sve sa ciljem kako bi ova najranjivija  populacija građana smanjila svoje kretanje i kontakte, kao i mogućnost zaraze virusom COVID 19.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović u petak, 26. marta ove godine sekretaru OO Crvenog križa Novo Sarajevo Asadu Kučeviću dodijelio je na upotrebu putničko motorno vozilo marke NISAN, tip PATHFINDER za potrebe timova koji pružaju pomoć i podršku najugroženijoj populaciji stanovništva.

U cilju zaštite medicinskog osoblja Općina Novo Sarajevo je u prethodnom periodu dodijelila određenu količinu zaštitne opreme i  dezinfekcionih sredstava Domu zdravlja Novo Sarajevo. Kako bi se održavala propisana distanca i usmjeravanje pocijenata u ulici Bihaćka, na ulazu u Službu radiološke i ultrazvučne dijagnostike Doma zdravlja postavljena je zaštitna ograda u dužini od 32 metra, te ograda u dužini  od 20 metara prema  Drive in COVID punktu Novo Sarajevo.

Ispred Doma zdravlja Novo Sarajevo postavljene su, također i dvije pagode sa klupama u cilju  zaštite pacijenata, korisnika usluga Doma zdravlja u slučaju vremenskih neprilika.

U ulici Zmaja od Bosne broj 15 ispred objekata III Policijske uprave, na mjestima  izdavanja putnih isprava i drugih dokumenata, postavljena je ograde u dužini 40 metara čime su poboljšane epidemiološke mjere po pitanju smjera kretanja i održavanja propisane distance.

Općina Novo Sarajevo nastavit će provoditi aktivnosti u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima kako bi se građanima, ali i medicinskim ustanovama pružila neophodna pomoć za vrijeme pandemije koronavirusa.

 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Počela Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom ...

Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom “Matematika i primjene” ...

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE koji su aplicirali na Javni poziv za EU ...

Preliminarni rezultati javnog poziva za podjelu EU pomoći za prevazilaženje energetske krize su ...

Obilježena 31 godina od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...

U okviru obilježavanja 31.godine od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo