example

Dogovoreni konkretni koraci za poetak realizacije projekta Park uma Hum

Na radnom sastanku ministra privrede Kantona Sarajevo Adnana Delića sa predstavnicima Općine Novo Sarajevo i Uprave za šumarstvo postignut je dogovor o konkretnim koracima za početak realizacije projekta „Park šuma Hum“.

To je jedan je od projekata koji se smatra kao veoma značajnim za Općinu Novo Sarajevo, Grad i Kanton Sarajevo, kako zbog njegovog kulturno-historijskog značaja, tako i zbog prirodno – ekološkog boniteta. Osim ambijentalnog uređenja prostora, pošumljavanjem sadnicama četinara i listopadnog drveća, bit će od koristi kako za sami park, tako i za okolna gradska naselja, jer će dodatna šumska vegetacija proizvoditi više kisika, štiti grad od jakih vjetrova, prigušiti gradsku buku, te spriječiti erozije zemljišta koje uzrokuju klizišta“, iznio je ključne prednosti realizacije ovog projekta ministar Delić na početku sastanka. Dodao je i da su planirani sportsko – rekreativni park, žičara i niz drugih sadržaja.

Istaknuto je i da će Ministarstvo biti na raspolagnju Općini za sve što im nadležnosti dopuštaju, kao i da će učiniti sve da realizacija projekta ide svojim tokom bez nepotrebnih usporavanja. Na sastanku je naglašeno kako se radi o interresornom projektu u čijoj implementaciji svi resori trebaju uzeti aktivno učešće, s ciljem onemogućavanja bespotrebnih komplikacija u njegovoj realizaciji.

U okviru primarnog zaključka sastanka iskazana je potreba za izdvajanje sredstava za izradu idejnog rješenja s predstudijom izvodljivosti, odnosno idejnog projekta i studije izvodljivosti, izradu izvedbenih projekata, elaborata geomehanike i geodezije, izradu projekta ograde, nadzora, sigurnosti i rasvjete u cilju očuvanja trenutnih, ali novih sadržaja od neželjene devastacije.

Naglašeno je i da bi ovakav strukovni pristup realizaciji projekta opremanja šumskog parka Hum bio prvi od osnivanja Kantona. U planu je da  već do kraja ove godine trebaju  biti spremni svi preduvjeti za početak njegove realizacije.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Načelnik dr. Tanović primio najbolje maturante Treće gimnazije

JU „Treća gimnazija“ svečano je ispratila 142 maturanta. Njih 19 koji su ove godine ...

Zahvaljujući podršci Općine NK „Pofalićki“ nabavio nove ...

Nogometni klub „Pofalićki“ osnovan je 1936. godine što ga čini jednim od ...

Podrška Općine za 30 projekata nevladinih organizacija

Općina Novo Sarajevo podržala je brojne projekte iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo