example

Odrana 4. redovna sjednica Opinskog vijea Novo Sarajevo

Četvrta redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo održana je u četvrtak i petak, 29. i 30. aprila ove godine  putem on-line platforme, a kojom je predsjedavao predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše.

Na sjednici je usvojena Odluka o dodjeli javnih priznanja Općine Novo Sarajevo za 2020. godinu, kojom se utvrđuje dodjela javnih priznanja Općine, Zlatna i Srebrena plaketa, te Zahvalnica, za rezultate postignute u svim oblastima privrednih i društvenih djelatnosti u 2020. godini.

Zlatna plaketa Općine Novo Sarajevo bit će dodijeljena Komar Muhamedu – posthumno, Din Ammar Tolju – pojedinac, Udruženju „Obrazovanje gradi BiH“ – kolektivu. Srebrena plaketa će se dodijeliti  Mustafi Hodžiću – pojedincu i Omladinskom košarkaškom klubu „Spars 05“ – kolektivu. Zahvalnice se dodjeljuju „Eco medic“ Sarajevo, JU Treća gimnazija Sarajevo i Judo klub „Olimp“ Sarajevo. Priznanja će biti dodijeljena na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana Općine Novo Sarajevo – 16. maja.

Vijećnici su na današnjoj sjednici usvojili Odluku o osnivanju Zdravstvenog savjeta na području općine Novo Sarajevo, kao i Odluku o pečatu Općine Novo Sarajevo.

Usvojene su i odluke o izmjenama odluka o osnivanju Komisije za poslove iz stambene oblasti, te Komisije za ljudska prava, slobode i rodnu ravnopravnost Općinskog vijeća.

Vijećnici su jednoglasno usvojili Odluku o dodjeli stipendija za školsku/akademsku 2020./2021. godinu. Ove godine Općina Novo Sarajevo dodijelit će ukupno 698 stipnedija i to za 349 učenika srednjih škola i 349 studenata, što je za 111 sipendija više u odnosu na prethodnu godinu.

Jednoglasno je usvojena i Odluka o novčanoj pomoći porodiljama koje nisu u radnom odnosu na osnovu koje se povećava iznos novčane pomoći na 100 KM.

Na 4. sjednici Općinskog vijeća usvojene su i slijedeće odluke:

–          Odluka o dodjeli u zakup poslovnih prostora Općine Novo Sarajevo,

–          Odluka o kriterijima za raspodjelu sredstava  – grant pojedincima iz Fonda BIZ-a,

–          Odluka o utvrđivanju uvjeta i načina za postavljanje sadržaja na fasadama građevina na području Općine Novo Sarajevo,

–          Odluka o uslovima, načinu, kriterijima i iznosu sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima i domaćinstvima sa područja Općine Novo Sarajevo.

Nakon duže rasprave Općinsko vijeće utvrdilo je Nacrt Odluke o postupku utvrđivanja prijedloga za davanje ili promjenu naziva trgova, mostova i parkova na području općine Novo Sarajevo, te se isti upućuje na javnu raspravu u trajanju od 30 dana, počev od 1.5.2021. godine.

Vijećnici su usvojili i  Programa rada Općinskog načelnika za 2021. godinu, kao i  Program obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine i NOR-a 1941.-1945. za Općinu Novo Sarajevo po Kalendaru sa planom utroška sredstava za 2021. godinu.

Usvojen je i Zaključak o davanju saglasnosti na Plan i program građenja, rekonstrukcije, obnove, održavanja i zaštite lokalnih i nekategorisanih cesta na području Općine Novo Sarajevo za 2021. godinu, kao i Godišnji izvještaj o izvršenju budžeta Općine Novo Sarajevo za 2020. godinu – Završni račun.

Na 4. sjednici Općinskog vijeća nisu usvojeni izvještaji o radu Pravobranilaštva Općine, za period januar – decembar 2020. godine, o naplati naknade za korištenje javnih površina za 2020. godinu, o provođenju Odluke o uvjetima i načinu postavljanja i održavanja naziva firmi, reklama i drugih sadržaja na građevinama i fasadama i uređenju fasada na području općine Novo Sarajevo za 2020. godinu, zatim Izvještaj o stanju u oblasti upravljanja i održavanja lokalnih cesta na području općine Novo Sarajevo za 2020. godinu, kao ni Izvještaj o realizaciji plana upravljanja otpadom općine Novo Sarajevo za 2020. godinu. Podršku Općinskog vijeća nije dobio ni Izvještaj o radu JU “Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo” za 2020. godinu.

Vijećnicima su podnesene i slijedeće informacije:

–          Informacija o realizaciji sredstava i programa rada boračkih udruženja sa statusom od posebnog interesa i društvenog značaja za Općinu Novo Sarajevo za 2020. godinu.

–          Informacija o stanju javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja na području općine Novo Sarajevo, sa osvrtom na stanje kriminaliteta, za period od 01. januar do 31. mart 2021. godine,

–          Informacija o stanju snabdijevanja električnom energijom na području općine Novo Sarajevo,

–          Informacija KJKP „Sarajevogas“ o snabdijevanju prirodnim gasom na području općine Novo Sarajevo,

–          Informacija KJKP „GRAS“ o funkcionisanju javnog gradskog saobraćaja na području općine Novo Sarajevo.

 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
/
Javni poziv za akreditovanje posmatrača za izbore članova savjeta ...

(„Čengić Vila II“, „Kovačići“, „Gornji Kovačići“ i ...

Javni poziv za dostavljanje kandidatura za izbor članove savjeta ...

(Čengić Vila II, Kovačići, Gornji Kovačići i Kvadrant) (1) Općinsko vijeće Novo ...

Održana 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo

U četvrtak, 30. novembra ove godine održana je 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo