example

Sadnjom novih stabala u Novom Sarajevu nastavljene aktivnosti u okviru “Inicijative za zeleniju i odrivu budunost

Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović  i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov u srijedu, 5. maja ove godine na području Novog Sarajeva simbolično su posadili sadnice crvenolisnog javora kako bi obilježili svoju predanost „Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost“ (GoGreen Initiative). Općina Novo Sarajevo je u okviru UNDP-ove „Inicijative za zeleniju i održivu budućnost“ ove godine planirala posaditi najmanje 1.000 sadnica na području ove lokalne zajednice, od čega će Švicarska sufinancirati 300 sadnica kroz Projekat integriranog lokalnog razvoja – ILDP (zajednički projekt Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH). „Švicarska je dugogodišnji partner Općine Novo Sarajevo u području lokalne uprave, zdravstva i zapošljavanja mladih, doprinoseći kontinuiranom poboljšanju kvaliteta života u općini. Podrška Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost je dio ovih napora. Sretan sam što se pridružujemo načelniku Tanoviću u ozelenjavanju Novog Sarajeva sa 1.000 stabala kao dio naše posvećenosti zaštiti okoliša“,istakao je ovim povodom Daniel Hunn, ambasador Švicarske u BiH. Cilj „Inicijative za zeleniju i održivu budućnost“ u 2021. godini je sadnja 40.000 sadnica angažiranjem do 40 jedinica lokalne samouprave širom Bosne i Hercegovine da učestvuju u ovom poduhvatu. U svom obraćanju za medije Općinski načelnik dr. Hasan Tanović istakao je da Općina Novo Sarajevo u okviru ove Inicijative planira ove godine zasaditi najmanje 1.000 sadnica, što je oko 400 sadnica više nego prošle godine.

“Pored navedenog, ove godine ćemo zasaditi više od 8.000 sadnica žive ograde i 1.600 sadnica ukrasnog bilja u okviru naših redovnih aktivnosti“, istakao je načelnik Tanović.

Ovom inicijativom nastoji se odgovoriti na problem zagađenja vazduha, tla i vode. „Podrška UNDP-a vlastima u Bosni i Hercegovini u oblasti klimatskih promjena i otpornosti na katastrofe je u skladu sa tri važna globalna sporazuma: Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama, Sendai okvirom za smanjenje rizika od katastrofa i Programom održivog razvoja do 2030. godine“, izjavio je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH.

Aktivnosti poput sadnje drveća mogu imati značajan uticaj ukoliko se poduzimaju redovno i većem obimu. Drveće sprječava klizišta i eroziju tla, smanjuje rizik od poplava, obogaćuje vazduh, pomaže u borbi protiv klimatskih promjena. Sadnice će biti zasađene u gradskim parkovima, na dječijim igralištima, šetalištima, izletištima, dvorištima škola, vrtića, bolnica i javnih ustanova, obalama rijeka, industrijskim zonama i drugim lokacijama.

 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Novosarajevske školske biblioteke bogatije za 1.420 lektira

Općina Novo Sarajevo izvršila je nabavku lektira i stručne literature za potrebe ...

PRIJAVI SE! Motivacioni govor Prof. Kasima Tatića namijenjen ...

Regionalni program lokanle demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) sa zadovoljstvom najavljuje ...

OIK: Zbirni rezultati i informacije o održanim izborima za članove ...

Općinska izborna komisija Novo Sarajevo objavila je zbirne rezultate i informacije o održanim ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo