example

Obiljeen 16. maj – Dan Opine Novo Sarajevo i Dan Pofalike bitke

Obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo, 16. maja ove godine počelo je sadnjom novih sadnica stabala u naselju Čengić Vila u ulici Džemala Bijedića – ispred zgrade “Stometarka”. Sadnice su posadili Općinski načelnik dr. Hasan Tanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše zajedno sa vijećnicima. Današnja sadnja predstavlja i početak značajne ekološke akcije ozelenjavanja Općine koja će trajati cijelu godinu i više, sa ciljem da se motivišu svi građani općine Novo Sarajevo da daju svoj doprinos za zeleniju općinu i naselja u kojima žive sadnjom novih sadnica.

Povodom Dana Općine i Dana Pofalićke bitke, delegacija Općine Novo Sarajevo predvođena Općinskim načelnikom dr. Hasanom Tanovićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Robertom Plešeom zajedno sa vijećnicima, predstavnicima boračkih udruženja, članovima porodicama šehida i poginulih boraca i građanima, odala je počast i položila cvijeće na spomen – obilježijima Velešići i Pofalići.

Na spomen – obilježju u Pofalićima prisutnim gostima, saborcima i porodicama palih boraca obratio se općinski načelnik dr. Tanović ukazavši na važnost ovog značajnog historijskog datuma budući da se na taj dan odigrala jedna od najznačajnijih bitaka za odbranu općine Novo Sarajevo, Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

– Na današnji dan trebamo se prisjetiti svih šehida i poginulih boraca, njihovih porodica, kao i svih naših saboraca koji su branili našu općinu i grad. Trebamo istinu čuvati od zaborava, te prenositi je daljim naraštajima kako se nikada ne bi zaboravilo ono što se desilo, istakao je načelnik.

Prisutnima su se u povodu 29. godišnjice Pofalićke bitke kratko obratili i učesnici slavne bitke Cero Mehemed i Jusuf Lošić.

Cvijeće povodom Dana Općine položeno i na mjestu pogibije članova porodice Bibić u Velešićima. Na današnji dan 1992. godine ubijeno je šest članova porodica Bibić i Mekić. Ubijen je Amar Bibić, beba koja nije imala ni godinu dana i njegova majka Biba. Damir Mekić koji nije imao ni četiri godine, njegova majka Munira, te Dišija Bibić i Fehma Bibić. Cvijeće na spomen – ploči u dvorištu kuće Bibića položila je i delegacija Grada Sarajeva.

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na Spomen obilježiju Pofalići, te spomen- panou u prostorijama MZ “Pofalići I” i Pofalići II” obilježen je i Dan ovih novosarajevskih mjesnih zajednica. Tim povodom, održana je i sjednica savjeta ovih mjesnih zajednica na kojoj je prisustvovala i delegacija Općine Novo Sarajevo.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović sa saradnicima obišao je i dvije porodice šehida s područja naselja Pofalići, porodicu Krako i Koštreba, učesnika Pofalićke bitke, povodom 16. maja kako bi i na ovaj način odali počast hrabrim herojima i izrazili poštovanje njihovim porodicama.

Obilježavanje Dana Općine Novo Sarajevo, 29. godišnjice Pofalićke bitke  i Dana mjesnih zajednica “Pofalići I” i “Pofalići II” održano je  uz pridržavanje svih higijensko–epidemioloških mjera.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Načelnik dr. Tanović primio najbolje maturante Treće gimnazije

JU „Treća gimnazija“ svečano je ispratila 142 maturanta. Njih 19 koji su ove godine ...

Zahvaljujući podršci Općine NK „Pofalićki“ nabavio nove ...

Nogometni klub „Pofalićki“ osnovan je 1936. godine što ga čini jednim od ...

Podrška Općine za 30 projekata nevladinih organizacija

Općina Novo Sarajevo podržala je brojne projekte iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo