example

Podrka Opine Novo Sarajevo organizaciji Ljetne kole Sigurnost urbanih sistema

U organizaciji Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu u partnerstvu sa Agencijom za zaštitu ljudi i imovine DSC Sarajevo  počela je (online) Ljetna škola „Sigurnost urbanih sistema – Tehnički sistemi u zaštiti od požara i privatnoj sigurnosti“.

Tim povodom, polaznicima su se obratili dekan Fakulteta prof. dr. Jasmin Ahić, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, Branko Vasilj u ime Agencije DSC i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović.

U svom obraćanju načelnik Tanović je naglasio da Općina Novo Sarajevo kao društveno odgovorna lokalna zajednica posebnu pažnju posvećuje unapređenju stanja u oblasti zaštite i spašavanja.

Podsjetio je da je, prije nekoliko dana, potpisan Memorandum o saradnji između Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Općine Novo Sarajevo sa ciljem jačanja kapaciteta i podizanja nivoa prevencije, spremnosti i odgovora Općine u oblasti zaštite i spašavanja. Memorandum o saradnji predstavlja još jedan korak ka unapređenju stanja u oblasti zaštite i spašavanja u ovoj lokalnoj zajednici, a za početak biće uključeno više od 200 studenata ovog fakulteta.

„Čitajući ciljeve i program ovogodišnje Ljetne škole siguran sam da će polaznici i učesnici obuke steći nova saznanja iz oblasti urbanih sistema i sigurnosti, te da će znati kvalitetnije primijeniti svoja stečena znanja u organiziranju i pripremi tehničke zaštite od požara. Struka mora biti prva u svakom procesu pa tako i u oblasti zaštite i spašavanja, zato vam želim sretan rad i uspješno savladavanje svih programskih aktivnosti“ , rekao je, u svom obraćanju, načelnik Tanović.

U ovom akademskom programu učestvuje više od 80 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova, kako studenata, tako i profesionalaca. Predavači na ovom programu, pored akademskog osoblja Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije su i profesori ostalih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, brojni eksperti i stručnjaci iz prakse, te nadležni kantonalni i federalni inspektori, koji će polaznicima putem online platforme prenijeti svoje znanje i najbolje primjere iz prakse.

Pokretanjem programa cjeloživotnog obrazovanja o sigurnosti urbanih sistema i tehničkih sistema u zaštiti od požara i privatnoj sigurnosti na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu želi da stvori uslove za stručnu obuku i obrazovanje u oblasti urbanih sistema i tehničkih sistema u zaštiti o požara i privatnoj sigurnosti. Obrazovanje stručnjaka iz oblasti tehničkih sistema u zaštiti od požara doprinosi razvoju sigurnosti kod šire društvene zajednice, jer je sigurnost jedne države preduslov za njen dalji prosperitet u svim oblastima (ekonomija, privreda, zdravstvo, školstvo).

Ljetna škola održava se od 14.06. do 18.06.2021. godine, u skladu sa epidemiološkim okolnostima.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...

U četvrtak, 27. juna najavljena 38. sjednica Općinskog vijeća Novo ...

38. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo održat će se u četvrtak, 27.06.2024. ...

Proveden recertifikacijski audit u Općini Novo Sarajevo

U Općini Novo Sarajevo nedavno je izvršen recertifikacijski audit s ciljem provjere ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo