example

Gradonaelnica Sarajeva i naelnici opina Novo Sarajevo i Centar o ureenju i rekonstrukciji Spomen parka Vraca

“U vrijeme kad većina govori o onome po čemu se razlikujemo, mi govorimo i ulažemo u ono što nam je zajedničko. Spomen park Vraca je dio naše historije koji treba biti sačuvan i ostaviti trag budućim generacijama”, kazala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić prilikom današnjeg obilaska ovog lokaliteta sa načelnicima Općine Centar i Novo Sarajevo, Srđanom Mandićem i Hasanom Tanovićem.

Grad Sarajevo pokrenuo je inicijativu uređenja i čišćenja, a gradonačelnica Karić najavila je da će nakon pribavljanja potrebnih saglasnosti, predložiti Gradskom vijeću da se ovaj spomen park – muzej na otvorenom, neprocjenjive vrijednosti, pridruži JU Muzeji Grada:

“Kompleks na Vracama ima svoju simboliku, ljepotu i važnost, te je krajnje vrijeme da oživimo jedan od najvećih simbola otpora i borbe građana protiv fašizma. Zajedno sa uvaženim načelnicima Mandićem i Tanovićem ćemo pokrenuti rekonstrukciju i novim generacijama pokazati za šta su se borili njihovi preci”, ističe Karić uz zahvalnost KJKP “Park” koji su odmah iskazali spremnost da učestvuju u projektu.

Načelnik Srđan Mandić pozdravlja inicijativu Grada koji treba da bude titular i upravlja parkom kao stalni nadzor:

“Na ovaj spomenik i dio historije pala je sjena zaborava u mandatu prethodne vlasti. Kao tadašnji ministar komunalne privrede i infrastrukture, sa timom “Parka” i “Rada” smo napravili akciju čišćenja, upalili vatru nakon 27 godina. To vam dovoljno govori koliko mi je i danas na funkciji načelnika važan ovaj projekat. Gradonačelnica može računati na općinu Centar”, riječi su Mandića koji je uvjeren da će zajedničkim snagama ovaj prostor učiniti novom turističkom atrakcijom Sarajeva.

“Općina je do sada uložila mnogo sredstava pripremajući park za prigodne manifestacije i praznike i samostalno smo izlazili u takve akcije. Sada smo na dobrom putu da Grad preuzme ingerencije. Simbol borbe protiv fašizma i kulturu sjećanja moramo principijelno njegovati”, kazao je Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo na čijem se području kompleks Vraca i nalazi.

Novoizabrani vršilac dužnosti direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Park” Adis Bešlić najavio je košnju cijelog lokaliteta od 60.000 kvatradnih metara i redovno održavanje higijene prostora, te zahvalio gradonačelnici i načelnicima na brzoj reakciji.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Općina Novo Sarajevo podržala Night Stem Camp

Homework HUB, prvi univerzitetski hub i JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo