example

Opina Novo Sarajevo podrala rad Memorijalnog centra Srebrenica

Memorijalni centar Srebrenica u četvrtak, 8. jula ove godine  posjetio načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, te polaganjem cvijeća na mezarju i učenjem Fatihe odao počast svim žrtvama genocida u Srebrenici.

Osjećam se dužnim biti ovdje i na ovom mjestu pokloniti se žrtvama koje su nedužne ubijene. Smatram da svaki državljanin naše zemlje treba bar jednom doći i sagledati posljedice genocida svojim očima. Ovi nišani govore više nego bilo koje riječi i objašnjenja, istakao je načelnik Tanović.

Načelnik Tanović je zajedno sa direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem obišao i prostor muzeja u kojem je smještena stalna postavka izložbe ‘Genocid u Srebrenici: Neuspjeh međunarodne zajednice’, gdje je imao priliku vidjeti fotografije i video snimke ratne Srebrenice na kojima je prikazan svakodnevni život njenih stanovnika pod opsadom, te dokumente korištene kao dokazni materijal na suđenjima ratnim zločincima.

U prostorijama Upravne zgrade Općinski načelnik dr. Hasan Tanović i predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra potpisalu su Ugovora o finansiranju rada Memorijalnog centra Srebrenica koji podrazumijeva izdvajanje novčanih sredstava u iznosu od 15.000 KM za projekat usmene historije ‘Istočna Bosna/ Neispričana priča.

‘Općina Novo Sarajevo će u narednim budžetima izdvajati sredstva za Memorijalni centar. To je nova praksa koju uvodimo od ove godine. Sredstva kojim raspolaže Memorijalni centar ni blizu nisu dovoljna za projekte koji su planirani u narednim mjesecima. Za institucije koje se bave kulturom sjećanja na žrtve genocida na  jedinstven način, kao što to čini Memorijalni centar, ne bi smjelo da nedostaje sredstava. Najmanje što građani mogu da učine jeste da posjete mezarje i muzej na ovom mjestu, ali najmanje što predstavnici institucija i općina mogu da učine jeste da izdvoje određena finansijska sredstva iz budžeta svojih općina i time daju doprinos borbi protiv negatora genocida. Gdje je bolje mjesto za to, ako ne ovdje’, naglasio je Tanović.

Memorandumom o saradnji između Memorijalnog centra i Općine Novo Sarajevo, ova lokalna zajednica se pridružila nizu općina koje su odlučile izdvojiti dio sredstava iz budžeta kako bi pomogle rad Memorijalnog centra.

 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Općina Novo Sarajevo podržala Night Stem Camp

Homework HUB, prvi univerzitetski hub i JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo