example

Služba civilne zaštite: Održana vježba evakuacije u slučaju požara

U ulici Grbavička broj 4 u zgradi Unioninvesta danas je održana vježba evakuacije u slučaju požara, a u organizaciji firme Unininvest i Službe civilne zaštite Općine Novo Sarajevo.

Služba za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo, Pripadnici Vatrogasnog društva “Novo Sarajevo 1934”, medicinske ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, na praktičan način pokazali su kako izgleda evakuacija u slučaju požara u zatvorenom prostoru sa pretpostavkom mogućeg nastanka stvarnog događaja. 

Među prisutnima obratili su se komandant štaba Civilne zaštite, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i načelnik štaba Civilne zaštite, pomoćnik načelnika Muhamed Memišević.

U svom obraćanju, načelnik dr.Tanović kazao je da Općina Novo Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima kada je riječ o prikazivanju edukacije spašavanja u cilju brze prevencije.

– Ovo su redovne aktivnosti Štaba civilne zaštite u Općini Novo Sarajevo, kao i Službe civilne zaštite. Ekipe će pokazati kako to izgleda spašavanje unesrećenog u slučaju požara. Vatrogasci i Hitna pomoć su tu da nam na praktičan način pokažu kako djeluju u hitnim situacijana. Ovo nam omogućava brže i bolje djelovanje u postupanju u slučaju evakuacije. Bitno je prevenirati moguće greške i probleme koji nas zadese, kao što je bio slučaj s poplavama ili ljetnim požarima – kazao je Tanović.

Načelnik štaba Civilne zaštite Muhamed Memišević istakao je da će u daljim aktivnostima biti uključeni i učenici srednjih i osnovih škola.

– S obzirom da je Općina Novo Sarajevo nedavno donijela strateški dokument iz oblasti spašavanja procjene ugroženosti i Plan zaštite prirodnih i drugih nezgoda, moram reći da će zaključci tog dokumenta nama biti dalja vodilja u aktivnostima koje se tiču spašavanja ljudi i materijalnih dobara na području ove lokalne zajednice. To su aktivnosti koje ćemo realizirati i u nastavku s tim da ćemo uključiti i učenike srednjih i osnovnih škola u našu edukaciju i rad – poručio je Memišević.

Evakuacijskoj vježbi prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Robert Pleše.

Pored navedenih učesnika, u vježbi su svoj doprinos dali i uposlenici kompanije Unioninvest d.d. Sarajevo, Mars, Logosoft, uposlenici ambasada Brazila, Kraljevine Belgije i Kraljevine Nizozemske.

Služba za civilnu zaštitu ja sačinila Operativni plan vježbe koja je bila terenskog karaktera sa elementima prikazivanja pojedinih aktivnosti operativnih snaga Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Počela Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom ...

Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom “Matematika i primjene” ...

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE koji su aplicirali na Javni poziv za EU ...

Preliminarni rezultati javnog poziva za podjelu EU pomoći za prevazilaženje energetske krize su ...

Obilježena 31 godina od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...

U okviru obilježavanja 31.godine od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo