example

Obezbijeđena sredstva za sanaciju klizišta na lokalitetu Park Šume Hum

Direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović danas su u zgradi Općine potpisali Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza na ralizaciji projekta sanacije klizišta K4-Park Šume Hum-1 faza.

Ukupna vrijednost projekta je oko 700.000 KM, a na osnovu ovog Sporazuma obezbijeđena su sredstva za realizaciju I faze u iznosu od 350.000 KM, u okviru kojih je Zavod za izgradnju KS  obezbijedio 102.000 KM, Uprava Civilne zaštite KS 98.000 KM i Općina Novo Sarajevo  150.000 KM.

Općina Novo Sarajevo je u prethodnom periodu pribavila odobrenje za građenje za realizaciju ovog projekta, te će u skladu sa odredbama Sporazuma raspisati postupak javne nabavke za izvođenje radova, dok će Zavod vršiti uslugu stručnog nadzora nad izvođenjem radova.

U svom obraćanju direktorica Zavoda, Belma Barlov istakla je da je ovo jedan od sporazuma kojeg Zavod potpisuje sa općinama na području Kantona Sarajevo u cilju sanacije klizišta, a ovaj put se radi o sanaciji klizišta K4 na lokalitetu Park šume Hum.

Direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Dženan Brkanić naglasio je da se radi o  realizaciji prve faze radova, dok je naredne godine planirana i druga faza radova, te dodao da je iduće godine planiran nastavak aktivnosti na sanaciji započetih klizišta u Kantonu Sarajevo, u svim općinama, pa i općini Novo Sarajevo.

Jedan od strateških projekata Općine Novo Sarajevo je aktiviranje sportsko – rekreativne zone Park-šume Hum i otvaranje ovog lokaliteta građankama i građanima Novog Sarajeva, poručio je načelnik dr. Hasan Tanović, te dodao da se o važnosti ovog projekta govorilo u više navrata.

– Park – šuma Hum je lokalitet koji treba predstavljati “pluća grada” i mjesto gdje će se okupljati svi naši sugrađani, ali i turisti koji dođu u posjetu Sarajevu, istakao je načelnik Tanović, te dodao da je jedna od bitnih pretpostavki za dalju realizaciju ovog projekta i sanacija klizišta K4.

Sredinom lokaliteta ovog klizišta teče Humski potok, koji izvire u tijelu klizišta oko 100 metara ispod površine i protiče kroz klizište.

U okviru Glavnog projekta dato je rješenje sanacije klizišta koje se zasniva na efikasnom sistemu odbrane od vanjske i unutrašnje vode, te snižavanje nivoa podzemnih voda u zoni aktivnih klizišta. 

Glavni zadatak svih izvedbenih radova je saniranje aktivnog klizišta i zaštita stambenih objekata i prilaznih lokalnih puteva od slijeganja i obrušavanja. Mjere sanacije se sastoje u kvalitetnoj odvodnji koja se obezbjeđuje izvođenjem drenažnih rebara. 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Počela Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom ...

Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom “Matematika i primjene” ...

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE koji su aplicirali na Javni poziv za EU ...

Preliminarni rezultati javnog poziva za podjelu EU pomoći za prevazilaženje energetske krize su ...

Obilježena 31 godina od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...

U okviru obilježavanja 31.godine od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo