example

Bitke na Hrasnom brdu i Žuči: Obilježena 31 godina od najvažnijih bitaka za odbranu Sarajeva

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na Mezarju Kovači počelo je obilježavanje 31. godišnjice bitke za Hrasno brdo i Dana MZ „Hrasno brdo“.

Tim povodom, delegacija Općine Novo Sarajevo predvođena Općinskim načelnikom dr. Hasanom Tanovićem, zajedno sa delegacijom Vlade Kantona Sarajevo, veteranima, članovima udruženja i članovima porodica, odali su počast šehidima i poginulim borcima, te položili cvijeće na mezarju Alipašine džamije, mezarju i groblju Lav i Stadion, te na spomen – ploči Avdi Omerbegoviću i spomen-ploči Vinku Šamarliću.

Centralna manifestacija održana je na Spomen – obilježju Hrasno brdo, a počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je održan i historijski čas, te obraćanje zvanica.

Na dan 8. juna1992. godine, u odbrani naselja Hrasno brdo, poginuo je Vinko Šamarlić vrhunski sportista koji je posthumno odlikovan “Zlatnom policijskom značkom”, “Medaljon hrabrosti” i “Ordenom zlatnog grba sa mačevima”.

U znak sjećanja na tog vrhunskog sportistu, patriotu i heroja odbrane Sarajeva održan je i Marš sjećanja Vinko Šamarlić desetine, a desetine učesnika prošlo je maršutom Spomen obilježje Hrasno – Olovska – Triglavska – Posavska – Spomen – ploča Vinko Šamarlić – Spomen – pano šehidima i poginulim borcima (MZ Hrasno brdo).

Bitka na Žuči bila je, također jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu. I ova slavna bitka vođena je 8. juna 1992. godine. Tog dana jedinice Teritorijalne odbrane iz tri sarajevske općine Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, boreći se protiv daleko nadmoćnijeg agresora, oslobodile su brdo Orlić, te plato na Žuči.

Tim povodom, delegacije Općine, Kantona i boračkih udruženja položili su cvijeće i odali počast na Spomen – obilježju Pofalići i Velešići, kao i na brdu Žuč – kota Orlić, mjesto pogibije boraca 1. Slavne – Viteške brigade Sarajevo.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Općina Novo Sarajevo podržala Night Stem Camp

Homework HUB, prvi univerzitetski hub i JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo