example

Pomažemo očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa BiH

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović i direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Ismet Ovčina potpisali su Ugovor o dodjeli sredstava ovoj ustanovi.

Navedena sredstva će biti iskorištena u svrhu finansiranja/sufinansiranja troškova zaštite i obnove specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (Nacionalnog spomenika BiH) za nabavku opreme za smještaj građe i nabavku materijala za restauraciju i konzervaciju.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka jedna je od sedam institucija kulture od značaja za BiH sa neriješenim pravno-finansijskim statusom. Kao institucija sa ograničenim finansijskim sredstvima, a sa ogromnom odgovornošću čuvanja pisane kulturno-historijske zaostavštine Bosne i Hercegovine u svakodnevnoj su borbi za iznalaženje sredstava kojima bi „pokrili“ projekte od iznimne važnosti za očuvanje Specijalnih zbirki ove ustanove koja baštini neprocjenjivu vrijednost bosanskohercegovačkog identiteta.

Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u julu 2020. godine proglašene su nacionalnim spomenikom BiH, odnosno njene zbirke: Zbirka starih i rijetkih knjiga, Zbirka i arhiva rukopisa, Kartografska zbirka, Grafička zbirka, Muzička zbirka.

Građa Specijalnih zbirki je raznovrsna u pogledu sadržaja, grafike i jezika na kojima je pisana ili štampana. Koristi se za naučne i istraživačke radove, kako bosanskohercegovačkih tako i stranih naučnih i kulturnih radnika. Glavni zadatak odjeljenja Specijalnih zbirki je čuvanje, obrada i stavljanje vrijednog materijala na raspolaganje svojim korisnicima, prvenstveno istraživačima, naučnim radnicima, cjelokupnoj kulturnoj i akademskoj zajednici. Građa Specijalnih zbirki obrađuje se u COBISS sistemu, te je zbog toga uvijek vidljiva i dostupna za pretraživanje korisnicima u online katalogu.

Za obilježavanje 30. godišnjice od spaljivanja fonda Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH prošle godine iz općinskog Budžeta izdvojeno je 1.300 KM. Ove godine iz općinskog Budžeta izdvojeno je 3.000 KM.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...

U četvrtak, 27. juna najavljena 38. sjednica Općinskog vijeća Novo ...

38. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo održat će se u četvrtak, 27.06.2024. ...

Proveden recertifikacijski audit u Općini Novo Sarajevo

U Općini Novo Sarajevo nedavno je izvršen recertifikacijski audit s ciljem provjere ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo