example

Kontinuirana podrška Memorijalnom centru Potočari i povratnicima

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica i ukopa identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine, predsjednik  i zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić i tehnički sekretar Organizacionog odbora Nermin Alivuković posjetili su Općinu Novo Sarajevo, te održali sastanak sa načelnikom dr. Hasanom Tanovićem.

Tom prilikom, razgovarano je o podršci obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima, kao i svim pripremnim aktivnostima vezanih za ukop indentifikovanih žrtava. Općina Novo Sarajevo i  ove godine planirala je 15.000 KM za podršku Memorijalnom centru Srebrenica, kao i znatna finansijska sredstva za  11. juli i ukop žrtava genocida.

Memorijalni centar Potočari kao svjedok genocida nad Bošnjacima, a dolina na hiljade nišana kao simbol stradanja nevinih žrtava, zaslužuje punu pažnju i podršku svih institucija vlasti.

Općina Novo Sarajevo je prije tri godine uvela novu praksu pružanja podrške Memorijalnom centru Srebrenica, direktnim izdvajanjem sredstava u iznosu od 15.000 KM iz budžeta Općine, a imajući u vidu da sredstva sa kojima raspolaže Memorijalni centar nisu dovoljna za realizaciju projekata o istraživanju genocida i njegovanja kulture sjećanja.

Posebnu pažnju i podršku Općina pridaje povratnicima Bošnjacima, učenicima Edukativnog centra Nova Kasaba, Područnoj školi Potočari i mališanima iz vrtića “Poletarac” iz Srebrenice i to kroz dodjelu školskih ruksaka za prvačiće, donaciju lektira za školsku biblioteku, zatim podjelu paketića zdrave hrane povodom Dana dječije nedjelje, kao i novogodišnje paketiće.  Već drugu godinu zaredom iz općinskog budžeta izdvajaju se značajna sredstva za poboljšanje uslova i unapređenje rada Edukativnog centra, koji je područna škola OŠ „Malta“, te je ove, kao i prošle godine za ove namjene izdvojeno 5.000 KM.

Prvoj osnovnoj školi Srebrenica prošle godine donirana su i sredstva za sanaciju sistema centralnog grijanja  u Područnoj školi Potočari, a u cilju stvaranja boljih uslova za boravak učenika u ovoj školi u zimskom periodu.

Protekle dvije godine u organizaciji Općine, više od 500 učenika novosarajevskih osnovnih škola sa nastavnicima obišlo je Memorijalni centar Potočari i mezarje, gdje su prisustvovali i historijskom času.

Općinski načelnik jedan je od potpisnika Platforme “Genocid i Srebrenica: Saradnja za istinu” kojom su dogovoreni zajednički principi djelovanja na podršci Srebrenici i memorijalizaciji genocida.

Ovom simboličnom finansijskom i materijalnom podrškom, Općina Novo Sarajevo, ne samo da pomaže povratnicima Bošnjacima i njihovoj djeci, nego kontinuirano doprinosi u borbi protiv negatora genocida.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...

U četvrtak, 27. juna najavljena 38. sjednica Općinskog vijeća Novo ...

38. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo održat će se u četvrtak, 27.06.2024. ...

Proveden recertifikacijski audit u Općini Novo Sarajevo

U Općini Novo Sarajevo nedavno je izvršen recertifikacijski audit s ciljem provjere ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo