example

Kontinuirana podrška Memorijalnom centru Potočari i povratnicima

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica i ukopa identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine, predsjednik  i zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić i tehnički sekretar Organizacionog odbora Nermin Alivuković posjetili su Općinu Novo Sarajevo, te održali sastanak sa načelnikom dr. Hasanom Tanovićem.

Tom prilikom, razgovarano je o podršci obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima, kao i svim pripremnim aktivnostima vezanih za ukop indentifikovanih žrtava. Općina Novo Sarajevo i  ove godine planirala je 15.000 KM za podršku Memorijalnom centru Srebrenica, kao i znatna finansijska sredstva za  11. juli i ukop žrtava genocida.

Memorijalni centar Potočari kao svjedok genocida nad Bošnjacima, a dolina na hiljade nišana kao simbol stradanja nevinih žrtava, zaslužuje punu pažnju i podršku svih institucija vlasti.

Općina Novo Sarajevo je prije tri godine uvela novu praksu pružanja podrške Memorijalnom centru Srebrenica, direktnim izdvajanjem sredstava u iznosu od 15.000 KM iz budžeta Općine, a imajući u vidu da sredstva sa kojima raspolaže Memorijalni centar nisu dovoljna za realizaciju projekata o istraživanju genocida i njegovanja kulture sjećanja.

Posebnu pažnju i podršku Općina pridaje povratnicima Bošnjacima, učenicima Edukativnog centra Nova Kasaba, Područnoj školi Potočari i mališanima iz vrtića “Poletarac” iz Srebrenice i to kroz dodjelu školskih ruksaka za prvačiće, donaciju lektira za školsku biblioteku, zatim podjelu paketića zdrave hrane povodom Dana dječije nedjelje, kao i novogodišnje paketiće.  Već drugu godinu zaredom iz općinskog budžeta izdvajaju se značajna sredstva za poboljšanje uslova i unapređenje rada Edukativnog centra, koji je područna škola OŠ „Malta“, te je ove, kao i prošle godine za ove namjene izdvojeno 5.000 KM.

Prvoj osnovnoj školi Srebrenica prošle godine donirana su i sredstva za sanaciju sistema centralnog grijanja  u Područnoj školi Potočari, a u cilju stvaranja boljih uslova za boravak učenika u ovoj školi u zimskom periodu.

Protekle dvije godine u organizaciji Općine, više od 500 učenika novosarajevskih osnovnih škola sa nastavnicima obišlo je Memorijalni centar Potočari i mezarje, gdje su prisustvovali i historijskom času.

Općinski načelnik jedan je od potpisnika Platforme “Genocid i Srebrenica: Saradnja za istinu” kojom su dogovoreni zajednički principi djelovanja na podršci Srebrenici i memorijalizaciji genocida.

Ovom simboličnom finansijskom i materijalnom podrškom, Općina Novo Sarajevo, ne samo da pomaže povratnicima Bošnjacima i njihovoj djeci, nego kontinuirano doprinosi u borbi protiv negatora genocida.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
KUD LOLA: Održana revija narodnih nošnjih

U subotu 16. septembra, u prostorijama kulturno-umjetničkog društva „Lola“, ...

Okrugli stol na temu "Heroine odbrane Bosne i Hercegovine"

Udruženje pripadnica Armije RBiH u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo 18. septembra organizovalo ...

Završena sanacija dijela ulice Halida Kajtaza na podučju Novog ...

Završena sanacija dijela ulice Halida Kajtaza na podučju općine Novo Sarajevo. Radovi ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo