example

Izvještaj State Departmenta o stanju ljudskih prava u BiH: načelnik dr. Tanović naveden kao primjer dobre prakse

Američki State Department jučer je objavio  godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava tokom protekle godine u Bosni i Hercegovini.

U izvještaju, gdje se upozorava na ozbiljne probleme s neovisnošću pravosuđa, ograničenja slobode izražavanja i medija, ali i ozbiljnu korupciju u vlasti, jedan od svijetlih primjera je načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović koji je dolaskom na čelo Općine uspješno riješio višedecenijski spor između ove lokalne zajednice i Franjevačkog provincijalata Bosne Srebrene vezanog za rekonstrukciju Samostana u novosarajevskom naselju Kovačići.

Rješavanju ovog problema godinama je u više navrata pokušavala pomoći i Američka ambasada, ali dolaskom nove administracije poduzete su intenzivne aktivnosti u rješavanju spora, koji je okončan u julu 2022. godine.

U izvještaju State Departmenta se navodi da u nedostatku državnog zakona o restituciji koji reguliše vraćanje nacionalizovane imovine, mnogi vladini zvaničnici koristili su takvu imovinu kao oruđe za etničku i političku manipulaciju. U nekoliko slučajeva, institucije su odbijale da vrate imovinu vjerskim zajednicama ili su im dali privremeno pravo korištenja.

„Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, izabran 2020. godine, u julu je dao Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene dozvolu za rekonstrukciju ostatka Samostana u sarajevskom naselju Kovačići, čime je potvrđeno pravo korištenja objekta Samostana na neodređeno vrijeme, dok formalno vlasništvo nad zgradom čeka usvajanje Zakona o restituciji u BiH. Tanovićev prethodnik, bivši načelnik Nedžad Koldžo 13 godina blokirao je mogućnost franjevaca da obnove dio objekta Samostana.“

Načelniku dr. Hasanu Tanoviću krajem 2022. godine ovim povodom uručeno je i priznanje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za promociju vjerskih sloboda i međusobnog razumijevanja.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
/
Javni poziv za akreditovanje posmatrača za izbore članova savjeta ...

(„Čengić Vila II“, „Kovačići“, „Gornji Kovačići“ i ...

Javni poziv za dostavljanje kandidatura za izbor članove savjeta ...

(Čengić Vila II, Kovačići, Gornji Kovačići i Kvadrant) (1) Općinsko vijeće Novo ...

Održana 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo

U četvrtak, 30. novembra ove godine održana je 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo