example

Svečanom akademijom završeno obilježavanje Dana reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca

Obilježavanje 19. marta – reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca završeno je Akademijom u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Na samom početku, nakon intoniranja Himne Bosne i Hercegovine, premijerno je prikazan kratki dokumentarni film “Tamo je sve što je moje” kojeg je pripremila Općina Novo Sarajevo.

Prisutnim gostima, vijećnicima Općinskog vijeća i brojnim građanim, potom su se obratili predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i predsjednik Organizacionog odbora Edhem – Edo Koradžija.

U svom obraćanju načelnik dr. Tanović podjsetio je na period opsade Sarajeva i ova tri naselja, ali i istakao kako je ovaj dan od velike važnosti za cijelu Općinu Novo Sarajevo i Sarajevo.

– Priče i slike Grbavice tokom opsade još uvijek su vrlo žive u našem sjećanju. Najviše će ostati u pamćenju onim stanovnicima Grbavice čiji su najmiliji stradali u ovom naselju, koji su ostali na Grbavici, ali i onima koji su raseljeni u druge dijelove Sarajeva. Sjećanje na bitne histrorijske trenutke i za Općinu i za grad Sarajevo moramo njegovati. To je naša dužnost i zbog generacija koje dolaze, a kako nam se nikada ne bi ponovila 1992. godina, istakao je načelnik dr. Tanović, posjetivši i na današnje obilježavanje ovog značajnog datuma polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata na spomen – obilježja u Novom Sarajevu.

Edhem – Edo Koradžija predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca zahvalio je svim učesnicima koji su dali svoj doprinos u organizaciji cjelodnevnog programa kao i završne manifestacije – Akademije, a posebno direktorima, nastavnicima i učenicima osnovnih škola “Grbavica I” i “Grbavica II”, te Osnovne muzičke i balteske škole Novo Sarajevo.

Učenici ovih novosarajevskih škola priredili su raznolik kulturno – zabavni program. U holu Međunarodnog centra postavljena je i izložba literarnih i likovnih radova učenika. Nakon zvaničnog programa, upriličeno je druženje građana i gostiju.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...

U četvrtak, 27. juna najavljena 38. sjednica Općinskog vijeća Novo ...

38. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo održat će se u četvrtak, 27.06.2024. ...

Proveden recertifikacijski audit u Općini Novo Sarajevo

U Općini Novo Sarajevo nedavno je izvršen recertifikacijski audit s ciljem provjere ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo