example

Općina Novo Sarajevo jedna od 10 najuspješnijih općina u BiH koja je dobila nepovratna sredstva u okviru projekta PIP

U hotelu Bristol u Sarajevu održana je Ceremonija dodjele bespovratnih sredstava najuspješnijim jedinicama lokalne samouprave u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS) u Bosni i Hercegovini.

Najuspješnijih 10 općina/opština i gradova dobili su nepovratna sredstva namijenjena realizaciji prioritetnih projekata čija je ukupna vrijednost gotovo tri miliona KM.

Općina Novo Sarajevo jedina je jedinica lokalne samouprave iz Sarajeva koja je ostvarila najbolje rezultate u implementaciji aktivnosti u okviru projekta PIPLS, te dobila značajna sredstva sa realizaciju projekta sanacije školskog dvorišta OŠ “Grbavice I” sa kojim je aplicirala na Javni poziv.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović, ovom prilikom zahvalio se Vladi Švedske i UNDP-u na implementacije ovog projekta, kao i općinskim službenicima koji su se potrudili da ovaj projekat zaživi u Općini Novo Sarajevo.

  • Izuzetno smo ponosni na ove rezultate koje smo postigli da budemo prva lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja je ispunila kriterije i dobila mogućnost povlačenja znatnih sredstva iz fondova Vlade Švedske koja će nam biti veoma bitna. Općina Novo Sarajevo realizuje projekat sanacije školskog dvorišta OŠ “Grbavice I” čija je vrijednost 290.000 KM, od čega je Općina izdvojila 203.000 KM, a UNDP kroz PIPLS projekat dodjeljuje 87.000 KM, istakao je načelnik Tanović, te dodao da se radi o kapitalnom projektu koji je bitan za ovu lokalnu zajednicu.

Osnovnu školu “Grbavica I” pohađa 570 učenika koji svakodnevno koriste školsko dvorište, kako tokom redovne nastave, tako i za vannastavne aktivnosti i boravak na otvorenom. Postojeće dvorište trenutno ne zadovoljava propisane standarde, jer je izgrađeno 1950. godine, a posljednji put sanirano 1997. godine. Realizacijom ovog projekta bit će sanirana tri sportska igrališta za mali nogomet, košarku i odbojku, a uredit će se i pristupna staza.

Mario Vignjević, predstavnik ambasade Švedske u BiH istakao je da se u okviru PIPLS projekta sredstva dodjeljuju najuspješnijim lokalnim samoupravama kao rezultat njihovog zalaganja i rada u svim važnim oblastima pružanja usluga svojim stanovnicima.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Stephen Kinloch, kazao je da lokalne samouprave čiji su predstavnici danas prisutni postigli zapažene rezultate u unapređenju ključnih oblasti upravljanja na lokalnom nivou i pokazale da im je cilj unapređenje javnih usluga u svakodnevnom životu građana.

Na kraju svečane manifestacije najuspješnijim općinama dodijeljeni su i certifikati.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Općina Novo Sarajevo podržala Night Stem Camp

Homework HUB, prvi univerzitetski hub i JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo