example

Akcija čišćenja “Od izvora do mora” ove godine startala u općini Novo Sarajevo

Akcijom čišćenja/prikupljanja ambalažnog otpada na području općine Novo Sarajevo u ponedjeljak, 13. juna ozvaničen je početak novog ciklusa projekta “Od izvora do mora”, u organizaciji Coca-Cole u Bosni i Hercegovini i uz podršku partnera.

Radi se o projektu koji je dio globalnog plana “Svijet bez otpada”, kojim se želi na najneposredniji način doprinijeti smanjenju negativnog utjecaja na okoliš, a s ciljem iniciranja i promoviranja edukacije i uopće jačanja svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada.

Menadžer za javne poslove održivo poslovanje i komunikacije u Coca -Cola Adria, Vinko Kovačić istakao je da je riječ o nastavku prošlogodišnjeg ciklusa aktivnosti, organiziranog u sedam bh. gradova, u sklopu kojih je sudjelovalo više od 500 volontera, a koji su prikupili više od pet tona otpada.

– U sklopu ovogodišnjeg izdanja projekta “Od izvora do mora”, osim u Sarajevu, akcije prikupljanja ambalažnog otpada bit će organizirane i u Banjoj Luci, Mostaru i Zenici, nakon čega će ukupne ovosezonske aktivnosti biti zaokružene ponovno u glavnom gradu BiH, istakao je Kovačić, te dodao da je ideja da se na neki način mobilizira cijela država kako bi građani odvojili nešto svog vremena i zajedno s ovim timom doprinesu ostvarenju zajedničkog cilja.

Učesnicima akcije, koja ove godine starta na području općine Novo Sarajevo, obratio se i Općinski načelnik dr. Hasan Tanović, istaknuvši značaj ovog projekta u kontekstu podizanja ekološke svijesti kod građana.
 
– Mi smo kao društveno odgovorna lokalna zajednica tu da podržimo ovu akciju i pridružimo se kompaniji Coca-Cole, koja na konkretan način daje svijetli primjer kako trebaju velike kompanije da se ponašaju kada je u pitanju zaštota i očuvanje okoliša.

– Veoma je važno razvijanje svijesti o zelenim politikama, dekarbonizaciji i uopće o očuvanju i zaštiti okoliša, počevši od porodice i obrazovnih institucija do lokalne zajednice. Zbog toga Općina Novo Sarajevo će i ubuduće biti spremna podržati slične projekte i aktivnosti, istakao je načelnik Tanović, te dodao da se ova lokalna zajednica nastavlja angažovati i provoditi aktivnosti ovakve i slične aktivnosti u skladu s vlastitim planovima i strateškim opredjeljenjima iz ove oblasti.

Sudionici današnje akcije okupili su se u parku pored Zemaljskog muzeja BiH (Stage park), a akcija čišćenja počela je uz obalu Miljacke i Vilsonovo šetalište, a potom se nastavlja prema Grbavici (stambeni dio) i prema Građevinskoj školi, te dalje pokraj Željezničke stanice, odnosno prema Velešićima.

Pored volontera iz nevladinih organizacija, događaju su prisustvovali i predstavnici institucija, uključujući i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Akcije prikupljanja ambalažnog otpada su tokom prošle godine, osim u Sarajevu, realizirane u Višegradu, Foči, Rudom, Bihaću, Tomislavgradu i Tuzli.

Coca-Colin partner u realizaciji projekta “Od izvora do mora” je Konzum BiH, a podržavaju ga i kompanije Ekopak i Euro Beta, koje će se pobrinuti za odvoz prikupljenog ambalažnog otpada.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
/
Javni poziv za akreditovanje posmatrača za izbore članova savjeta ...

(„Čengić Vila II“, „Kovačići“, „Gornji Kovačići“ i ...

Javni poziv za dostavljanje kandidatura za izbor članove savjeta ...

(Čengić Vila II, Kovačići, Gornji Kovačići i Kvadrant) (1) Općinsko vijeće Novo ...

Održana 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo

U četvrtak, 30. novembra ove godine održana je 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo