example

Prve „Urbane šume“ u naselju Hrasno

Postavljanjem kućica za ptice i zabavnim programom za djecu u naselju Hrasno na području općine Novo Sarajevo svečano je otvaren “Šumarak” , jedna od dvije male urbane šume nastale u okviru projekta „Urbane šume – znanje i učešće svih“.

Druga šuma se nalazi uz Srednju školu za okoliš i drvni dizajn u Sarajevu, a obje su za sada jedine šume ovog tipa u BiH. Projekat je realizovan kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Općinom Novo Sarajevo.

„Jedna od krilatica volonterskih akcija kroz koje su šumarci izgrađeni bila je: „Ovo mjesto ćemo zvati Šumarak, mala šuma u našem naselju“. Na ovaj način smo inicirali pristup koji je zanemaren a to je aktivno učešće svih nas koji živimo i radimo na ovom području kako bi se rađale ali i realizovale inicijative”, kažu iz Udruženja NODAS koje je aktivnost realiziralo kroz projekat “Urbane šume – znanje i učešće svih”.

„U ovu priču uključili smo najprije stanovništvo Mjesne zajednice (MZ) Trg Heroja a uz naš edukativni tim kao i predstavnike same mjesne zajednice kroz radionice učili smo kako pokrenuti promjenu na jednom ovakvom mikrolokalitetu, kako je osmisliti, kako pristupiti lokalnim vlastima, šta je to na šta imamo pravo ali i kako to pravo ostvariti. Učilo se i praktično kako zasaditi novo drvo, koje i zašto, koji su benefiti ovog pristupa i još mnogo toga”, kažu iz NODAS-a dodajući kako ih je na ovakvu akciju motivirala činjenica da su javne površine izgubile svoju pravu ulogu: nisu mjesto učenja, druženja i odmora.

„Putem projekta „Urbane šume – znanje i učešće svih“ pokrenut je proces vraćanja ljudi parkovima u smislu ne samo korištenja nego i održavanja, čuvanja, ali i podizanja. Parkovi su unaprijeđeni i uređeni upravo zahvaljujući učešću u radionicama te direktnom volonterskom učešću i radu učenica i učenika Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, OŠ Hrasno, predstavnika mjesne zajednice, te stanovnica i stanovnika MZ Trg heroja ali i drugih mjesnih zajednica. Ukupno se uključilo više od 300 djece i odraslih a biti dijelom ove priče je bilo jako inspirativno te se nadamo nastavku, ali i važnije od toga da će se Novo Sarajevo a i druge općine više angažovati na primjeni ovog pristupa”.

Iako je riječ o malim parkovima na čijem potpunom završetku će se raditi još jednu sedmicu, pojašnjavaju, oni su jako važni jer će poslužiti kao podstrek za očuvanje i poboljšanje stanja zelenih površina u našim gradovima ali i kao ogledne i edukativne lokacije na kojima se na praktičnom primjeru može vidjeti kako izgleda nešto drugačiji pristup uređenju zelene površine. Parkovi će koristiti srednjim i osnovnim školama, ali i Arhitektonskom i Šumarskom, kao i svim drugim fakultetima biološkog smjera.

Prisutnima su se obratili i Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, projektna menadžerica ReLOaD2 projekta Sanja Bokun, te voditelj projekta “Urbane šume” Šemsudin Maljević. Projektom je značajno podržan nevladin sektor jer je rezultat uspješan rad sa lokalnim vlastima ali i direktno uključivanje mladih i lokalnog stanovništva u proces donošenja odluka. „Urbane šume – znanje i učešće svih“ je realizovan zahvaljujući partnerstvu EU i UNDP-a te saradnji Općine Novo Sarajevo koji kroz ReLOaD2 za glavni cilj imaju upravo jačanje participativne demokratije i EU integracija na Zapadnom Balkanu i to putem osnaživanja civilnog društva i podsticanja mladih na aktivno sudjelovanje u procesu donošenju odluka, te unapređenja poticajnog pravnog i finansijskog okruženja za civilno društvo. Ostvaren je i specifični cilj tj. širenje uspješnog modela transparentnog projektnog finansiranja OCD (LOD metodologija) iz budžeta jedinica lokalne samouprave, usmjerenog ka većem građanskom učešću i učešću mladih u procesima donošenja odluka i unapređenju pružanja usluga u lokalnim zajednicama.

“Za podizanje “Šumaraka” korišteni su prirodni materijali – kamen i drvo za staze i klupe, a najvažniji dio jeste to što se kroz povećan broj stabala povećala gustina drveća za više od 100%. Za svega dvije godine će rezultati biti potpuno vidljivi jer će ove lokacije postajati pravi mali šumarci. Benefiti ovakvog pristupa su mnogostruki, a o tome se i podučavalo srednjoškolce i osnovce, ali i odrasle koji su učestvovali u radionicama na otvorenom”, dodaju iz NODAS-a.

Povećanje sadnje visokog rastinja te gušća sadnja stabala umjesto čistih ili rijetko pošumljenih zelenih površina, naravno poštujući urbanističke standarde, je već nekoliko godina praksa u mnogim radovima svijeta a naročito onim koji imaju problem sa zagađenjem. Ovim se ne može u potpunosti otkloniti problem zagađenja, ali može i treba biti dio rješenja jer su benefiti mnogostruki: veći protok zraka, smanjenje buke, smanjenje temperature i još mnogo toga a boravak u parkovima ima naročito dobar uticaj i na mentalno zdravlje.

„Novo Sarajevo, kao i većina općina u Sarajevu i drugim gradovima ima potrebu za daleko većim brojem drveća ali i zelenih površina uopšte. Pored toga, stabla koja imamo ne daju puni efekat hlađenja, ne nude dovoljno zaštite od sunca, nemaju dovoljno staza i klupa te time nisu učinjena pristupačnim i iskoristivim. Primjetno je da lokalne vlasti ulažu u poboljšanje zelene infrastrukture i smatramo da takve akcije treba značajno intenzivirati a ovo je naš doprinos i doprinos lokalnog stanovništva i učenica i učenika srednje i osnovne škole.”, zaključuju iz NODAS-a.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Općina Novo Sarajevo podržala Night Stem Camp

Homework HUB, prvi univerzitetski hub i JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo