example

Održan radni sastanak načelnika Kantona Sarajevo

Jučer je održan sastanak Općinskih načelnika Kantona Sarajevo na inicijativu načelnika Općine Trnovo, Ibre Berila. Sastanku održanom u Javorovom dolu na Bjelašnici prisustvovali su načelnik Općine Ilijaš, Akif Fazlić, Općine Ilidža, Nermin Muzur, Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić, Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, te novoizabrani načelnik Općine Vogošćča, Migdad Hasanović.

Tema razgovora bila je dosadašnja suradnja lokalnih zajednica Kantona Sarajevo, kao i njeno unapređenje. Odavno ističu potrebu uvođenja izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi što bi u mnogome olakšalo i pojednostavilo rad općina, te bi iniciralo izmjenu zakona o pripadnosti javnih prIhoda u korist lokalnih zajednica. Dalje se razgovaralo o donošenju prostorno planske dokumentacije, te o proceduralnim problemima prilikom donošenja iste. Jedna od tema razgovora je bila nametanje eksterne revizije donošenjem novog zakona o računovodstvu i reviziji, koji predstavlja još jedan teret na budžete lokalnih zajednica. Prilikom jučerašnjeg radnog sastanka je istaknuto i kako je jedan od većih problema svih lokalnih zajednica provedba zakona o javnim nabavkama, njegove složene procedure što u konačnici usporava provedbe budžeta i poštivanje rokova realizacije sporazuma sa višim nivoima vlasti.

Dakle, na sastanku su razmatrani zajednički problemi, čija bi rješenja doprinijela dobrobiti građana ovih općina, ali i cijelog Kantona Sarajevo.

Općine Kantona imaju odličnu saradnju uprkos činjenici da ih vode načelnici iz različitih političkih partija. Interes građana stavljen je ispred interesa politike, a rezultat toga su zajedničke aktivnosti na boljem povezivanju.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Općina Novo Sarajevo podržala Night Stem Camp

Homework HUB, prvi univerzitetski hub i JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo