example

Bitka na Hrasnom brdu i Žuči: Obilježeno 30 godina od najvažnijih bitaka za odbranu Sarajeva

U organizaciji Udruženja ”1. Slavna-Viteška brigada“, Udruženja “Odred Hrasno brdo” i Udruženja veterana Odreda policije “Bosna” Kantona Sarajevo obilježena je 30. godišnjica oslobađanja Krstca, Arnautke, Volujaka, Pajdaka, bitke za Hrasno brdo i prostora Žuči, te kote Orlić (tt 876), kao i godišnjica pogibije Vinka Šamarlića, nosioca najvećih ratnih priznanja i pripadnika Odreda policije “Bosna”.

Tim povodom, delegacija Općine Novo Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo, zajedno sa veteranima, članovima udruženja i članovima porodica, odali su počast šehidima i poginulim borcima, te položili cvijeće na Spomen obilježje Pofalići, Spomen obilježje Velešići, Šehidskom mezarju Kovači, koti Orlić, Spomen-obilježju Hrasno i Hrasno brdo, na groblju Lav, Stadion, na Spomen – ploči “Vinko Šamarlić” i na mezarju šehida Zame Dučića, komadanta manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade.

Centralna manifestacija na Spomen – obilježju Hrasno brdo počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, minutom šutnje i učenjem Fatihe, nakon čega je održan i historijski čas, te obraćanje zvanica.

Nakon centralne manifestacije, održan je i Marš stazama branilaca Hrasnog brda, desetine učesnika prošlo je maršutom Spomen obilježje Hrasno – Olovska – Spomen – ploča “Avdo Omerbegović” – Triglavska – Posavska – Spomen – ploča Vinko Šamarlić – Spomen – pano šehidima i poginulim borcima (Mjesna zajednica Hrasno brdo).

Na dan 8. juna1992. godine, u odbrani naselja Hrasno brdo, poginuo je Vinko Šamarlić vrhunski sportista koji je posthumno odlikovan “Zlatnom policijskom značkom”, “Medaljon hrabrosti” i “Ordenom zlatnog grba sa mačevima”.

U znak sjećanja na tog vrhunskog sportistu, patriotu i heroja odbrane Sarajeva, delegacija  Općine Novo Sarajevo položila je cvijeće na grob Vinka Šamarlića na groblju Lav, kao  i na Spomen ploči u naselju Hrasno brdo, gdje su se prisutnim učesnicima Marša, građanima i članovima porodice Šamarlić obratili bivši saborci i ostale zvanice.

Bitka na Žuči bila je, također jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu. I ova slavna bitka vođena je 8. juna 1992. godine. Tog dana jedinice Teritorijalne odbrane iz tri sarajevske općine Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, boreći se protiv daleko nadmoćnijeg agresora, oslobodile su brdo Orlić, te plato na Žuči.

Općina Novo Sarajevo, putem Službe za boračko – invalidsku zaštitu, a u saradnji sa boračkim udruženjima, realizuje niz aktivnosti kako bi se na dostojanstven način obilježio 8. juni, koji je pored 16. maja, jedan od najznačajnijih datuma u historiji odbrane općine Novo Sarajevo, Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, pored pomenutih aktivnosti, objavljeno je i sjećanje na šehide i poginule borce Hrasnog brda i Žuči koji su poginuli 8. juna, a njihovim porodicama Općina je obezbijedila jednokratne pomoći.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Načelnik dr. Tanović primio najbolje maturante Treće gimnazije

JU „Treća gimnazija“ svečano je ispratila 142 maturanta. Njih 19 koji su ove godine ...

Zahvaljujući podršci Općine NK „Pofalićki“ nabavio nove ...

Nogometni klub „Pofalićki“ osnovan je 1936. godine što ga čini jednim od ...

Podrška Općine za 30 projekata nevladinih organizacija

Općina Novo Sarajevo podržala je brojne projekte iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo