example

Postavljen osmi kontejner za E-OTPAD u Novom Sarajevu

Koliko je digitalizacija svijetu donijela dobra, isto toliko je donijela i problema u vidu elektronskog otpada. Velike količine mobitela, laptopa, računara i sl. bacamo kada nam više ne trebaju. Posljednja rađena statistika pokazuje da količina e-otpada konstantno raste. Norvežani primjerice godišnje po glavi stanovnika bace više od 28 kilograma e-otpada.

U BiH ta brojka je znatno manja ali ipak nije malo ni reći da proizvedemo oko 7 kilograma električnog i elektronskog otpada po glavi stanovnika godišnje.

Općinski načelnik, dr. Hasan Tanović i koordinator za marketing i projekte firme Zeos eko-sistem, Mahir Bjelonja potpisali su Memorandum o saradnji.

Firma Zeos koja je ovlašteni operater sistema za upravljanje elektronskim i električnim otpadom na području Federacije BiH, postavila je osmi po redu kontejner za električni i elektronski otpad u Novom Sarajevu ovaj put na adresi Trg heroja 18. Naime, firma Zeos otvorila je Javni poziv koji se odnosio na nabavku novih kontejnera za e-otpad na koji je aplicirala i naša Općina.

Cilj je da se ovom vrstom otpada pravilno upravlja i da se brojnim građanima i firmama osigura zbrinjavanje e-otpada.

Otpad je uzrok raznih oboljenja i zagađenja, sva prirodna bogatstva koja nam stoje na raspolaganju zavise od našeg pojedinačnog djelovanja.

Svaki pojedinac odgovoran je za svoje smeće, te je bacanje smeća bilo gdje osim u kontejner namijenjen za njega, direktno zagađenje i sprječavanje procesa reciklaže. Građani su dužni voditi brigu o tome da otpad odlože u pravilan kontejner jer u suprotnom njegova destinacija je deponija ili ilegalni tokovi čija je posljedica zagađenje okoliša.

Rezultat pravilnog odlaganja električnog i elektronskog otpada je reciklaža i stvaranje radnih mjesta u reciklažnom sektoru, a u konačnici čista okolina bez zagađenja i bolesti.

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović i predsjedavajuća Općinskog vijeća, Danijela Šahat sa predstavnikom firme Zeos obišli su lokaciju na kojoj se nalazi novopostavljeni kontejner.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
KUD LOLA: Održana revija narodnih nošnjih

U subotu 16. septembra, u prostorijama kulturno-umjetničkog društva „Lola“, ...

Okrugli stol na temu "Heroine odbrane Bosne i Hercegovine"

Udruženje pripadnica Armije RBiH u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo 18. septembra organizovalo ...

Završena sanacija dijela ulice Halida Kajtaza na podučju Novog ...

Završena sanacija dijela ulice Halida Kajtaza na podučju općine Novo Sarajevo. Radovi ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo