example

Ekipe KJKP RAD očistile otpad oko kontejnera na Grbavici

Vezano za fotokritiku koju ste objavili pod nazivom „Ogorčeni stanovnici sarajevskog naselja zovu upomoć: 'Izloženi smo najezdi vrana, zarazi...' ovim putem vas molimo da u cilju istinitog i objektivnog informisanja građana objavite sljedeće:

Općina Novo Sarajevo, kao lokalna samouprava nije nadležna za održavanje komunalne higijene i javnih površina, jer je ova oblast  u direktnoj nadležnosti kantonalnih komunalnih preduzeća „RAD“ i „PARK“ , kao i resornog ministarstva.

Nakon saznanja sa terena da je na području Općine Novo Sarajevo u naselju Grbavica evidentirana prekomjerna količina otpada oko kontejnera koji su smješteni pored objekata kolektivnog stanovanja, Općina je po nalogu Općinskog načelnika dr. Tanovića, odmah uputila urgenciju prema nadležnom KJKP „Rad“ da poduzmu sve što je u njihovoj moći i nadležnosti da se ovaj dio naselja što prije očisti.

Iz ovog preduzeća informisani smo da su ekipe KJKP RAD-a odmah izašle na lokalitet i očistile prostor oko kontejnera, te iste ispraznili. Također je navedeno da se ova lokacija parazni šest puta sedmično, osim nedjelje u III smjeni. Radnici na terenu su konstatovali da se radilo o nepoznatim osobama koje su prebirale po kontejnerima i otpad izbacivale izvan istih, što je u skladu sa Zakonom o komunalnoj čistoći strogo zabranjeno.

Svjesni činjenice da stanje komunalne higijene na području cjelog Kantona Sarajevo, pa i Novog Sarajeva može i mora biti mnogo bolje, Općina Novo Sarajevo svake godine izdvaja značajna budžetska sredstva za realizaciju poslova održavanja komunalne higijene javnih površina koje nisu u redovnom Programu održavanja preduzeća RAD. Ove godine za ove namjene Općina je izdvojila 120.000 KM. Navedeno podrazumijeva i održavanje higijene oko spomen – obilježja, oko fontana i javnih česmi, uklanjanje divljih i nelegalnih deponija i ostalo što direktno utječe na unapređenje komunalne higijene na području Novog Sarajeva.

Pored navedenog, Općina Novo Sarajevo je ove godine sa izdvojenih 100.000 KM sufinansirala kupovinu još jednog namjenskog vozila – kipera za pražnjenje kanti za dvolinijski sistem prikupljanja otpada u padinski naseljima Novog Sarajeva. Podsjećamo da je Općina prošle godine u cilju prevazilaženja problema pražnjenja zvonsatih kontejnera sufinansirala i nabavku velikog kamiona za pražnjenje ove vrste kontejnera. Preduzeće RAD je do tada posjedovalo samo jedno vozilo koje je bilo u primjeni za cijeli Kanton Sarajevo.

U toku je, također i nabavka kanti za dvoliniski sistem prikupljanja otpada koje će biti podjeljene za 1.300 domaćinstava  u naseljima Pofalići i Velešići, što ujedno predstavlja i nastavak realizacije ove aktivnosti u okviru koje je prošle godine domaćinstvima u naselju Hrasno podijeljeno 360 kompleta kanti (po dvije). Nabavkom i namjenskog vozila/kipera za pražnjenje istih, uveliko se poboljšalo održavanje komunalne higijene u pomenutim naseljima.

Općina Novo Sarajevo će i u narednom periodu uložiti maksimalne napore, u skladu sa svojim nadležnostima kako bi se komunalna higijena na području ove lokalne zajednice bila što zadovoljavajuća. Ovim putem, apelujemo i na sve naše sugrađane da vode računa o odlaganju kućnog otpada kako bi zajedno čuvali naš okoliš i higijenu.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...

U četvrtak, 27. juna najavljena 38. sjednica Općinskog vijeća Novo ...

38. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo održat će se u četvrtak, 27.06.2024. ...

Proveden recertifikacijski audit u Općini Novo Sarajevo

U Općini Novo Sarajevo nedavno je izvršen recertifikacijski audit s ciljem provjere ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo