example

Načelnik dr. Hasan Tanović prisustvovao prezentaciji arhitektonskog projekta Muzeja Ars Aevi

U Sarajevskoj vijećnici danas je održana završna prezentaciju arhitektonskog projekta Muzeja Ars Aevi pod nazivom “Vizija postaje stvranost”.

Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi koji baštini jednu od najvrednijih zbirki u Jugoistočnoj Evropi uskoro dobija novi objekat koji će se nalaziti u takozvanoj “muzejskoj četvrti” između Zemaljskog i Historijskog muzeja BiH.

Projekat koji nije već dvije decenije mogao zaživjeti, nakon dvije godine mukotrpnog zalaganja, rada i predanosti direktorice Muzeja Ars Aevi Senke Ibrišimbegović, zatim nesebične podrške Ambasade Republike Italije  i Italijanske agencije za razvoj, kao i Općine Novo Sarajevo, Grada Sarajevo i Kantona Sarajevo, danas su brojni prisutni gosti svjedočili izgledu budućeg objekta muzeja Ars Aevi.

Projekat je izradio Studio Non Stop na temeljima idejnih arhitektonskih projekata slavnog arhitekte Renza Piana, te u saradnji sa Emanuelom Musci Baglietto partnerom Studia Renzo Piano Building Workshop.

Prije prezentacije projekta, prisutnim gostima, partnerima i prijateljima Muzeja Ars Aevi obratili su se gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, Marco Di Ruzza ambassador Italije u BiH, Stefano Ellero šef kooperacije u delegaciji EU u BiH, Nihad Uk premijer Kantona Sarajevo, dr. Hasan Tanović načelnik Općine Novo Sarajevo, Siniša Šešu, šef Ureda u Sarajevu UNESCO, te idejni tvorac,  vizionar plana o razvoja Projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić.

Načelnik dr. Tanović u svom obraćanju istakao je kako je revitalizacija Muzeja savremene umjetnosti „Ars Aevi“ i izgradnja objekta ove kulturno – historijske ustanove od značaja, ne samo za općinu Novo Sarajevo i Sarajevski kanton, nego za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu, ali je i od značaja i za čitavu Evropu.

Nakon što je Grad Sarajevo pokrenuo ovu priču i inicirao zajedničku saradnju sa Vladom Kantona Sarajevo na realizaciji projekta izgradnje objekta Muzeja „Ars Aevi“, mi smo odmah podržali tu ideju, te nakon potpisivanja Sporazuma o implementaciji Projekta, u rekordnom roku izdali smo urbanističku saglasnost Kantonu Sarajevo za radove na izgradnji objekta Muzeja. Ponosan sam što će se u Općini Novo Sarajevo nalaziti i Muzej savremene umjetnosti „Ars Aevi“ koji baštini jednu od najvrednijih zbirki u Jugoistočnoj Evropi zbog čega i zaslužuje da ima dostojanstvenu lokaciju na kojoj će se moći pogledati sva umjetničkih djela koja su donirali najugledniji domaći i međunarodni savremeni umjetnici, istakao je načelnik Hasan Tanović.
Posebno emotivan govor održao je osnivač i koordinator razvoja Projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić, poručivši da će dok bude gledao gradnju novog objekta muzeja, pisati Monografiju historije Projekta Ars Aevi, koja će ostati vječni svjedok istine magičnog puta razvoja ovog projekta.

Događaj je moderirala Senka Hadžiomerspahić, direktorica Muzeja Ars Aevi.

Gradnja Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi na lokaciji između Zemaljskog muzeja BiH i Historijskog muzeja BiH trebala bi početi naredne godine, a realizacija kompletnog projekta trebala bi trajati oko dvije godine. Za sada, kako je rečeno danas, je osigurano oko 75 posto sredstava za implementaciju projekta.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Počela Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom ...

Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom “Matematika i primjene” ...

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE koji su aplicirali na Javni poziv za EU ...

Preliminarni rezultati javnog poziva za podjelu EU pomoći za prevazilaženje energetske krize su ...

Obilježena 31 godina od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...

U okviru obilježavanja 31.godine od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo