example

UNDP i Općina Novo Sarajevo provode projekat „Uključite se svi da možemo i mi“

Općina Novo Sarajevo, na osnovu učešća u Javnom pozivu, izabrana je kao jedina jedinica lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo, za učešće u Programu „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u BiH" (SDG2BIH), kojeg finansira Vlada Švedske i implementira UNDP, u partnerstvu sa UNICEF-om i UNWOMEN u BiH, uz koordinaciju ureda Rezidentne koordinatorice UN-a.

U skladu sa potpisanim Protokolom o saradnji jedno od tematskih područja saradnje je i tehnička podrška u identifikaciji, pripremi i implementaciji projekata koji imaju za cilj da pomognu ranjivim skupinama i potpomognu im u socijalnoj inkluziji „Niko ne smije biti isključen“, te sufinansiranje projekata koji doprinose ostvarenju prioriteta iz strategija razvoja usklađenih sa Okvirom za realizaciju Ciljeva održivog razvoja BiH.

S tim u vezi, danas je u Općini Novo Sarajevo potpisan Sporazum za projekat „Uključite se svi da možemo i mi“.

Ovim projektom planira se sanacija sportskog igrališta, koje zajedno koriste dvije specijalizovane škole koje pohađaju djeca s poteškoćama u razvoju - Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Vladimir Nazor i Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, te adaptacija i opremanje dvije radionice u Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje.

U cilju omogućavanja kvalitetnog radnog osposobljavanja, te pripreme za aktivno učešće na tržištu rada i (samo)zapošljavanje, te jačanja socijalne uključenosti djece s poteškoćama u razvoju, projektom je planirano adekvatno opremanje dvije prostorije za izvođenje praktične nastave za tražena zanimanja na lokalnom tržištu rada (molersko-farbarska i knjigovezačko-kreativna reklamno-grafičarska radionica) u Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, te uspostva multisektorske saradnje sa sektorima iz oblasti lokalne uprave, socijalne zaštite, obrazovanja, zapošljavanja, te privatnim/privrednim sektorom. 

S obzirom da obje škole koriste jedno, zajedničko, neuslovno igralište, neprilagođeno djeci s poteškoćama u razvoju, projektom je predviđena sanacija i namjensko prilagođavanje istog djeci sa poteškoćama u razvoju, u cilju obezbjeđenja kvalitetnog boravka na otvorenome, fizičke aktivnost, poboljšanja produktivnosti, te socijalne inkluzije.

Vrijednost Sporazuma sa UNDP-jem je 102.178,44 KM od čega UNDP daje sredstva u iznosu od 62.300 KM, a Općina je za potrebe sufinansiranja ovog projekta obezbjedila sredstva u Budžetu za 2024. godinu.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Općina Novo Sarajevo podržala Night Stem Camp

Homework HUB, prvi univerzitetski hub i JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo