example

Stalna briga o vjerskim zajednicama u Novom Sarajevu

Općina Novo Sarajevo godinama unazad pruža finansijsku podršku vjerskim zajednicama na njenom području. Općinski načelnik dr. Hasan Tanović potpisao je s predstavnicima tri vjerske zajednice Ugovor o finansiranju za 2024. godinu u iznosu od 90.000 konvertibilnih maraka.
 
Ova lokalna zajednica snažno je opredjeljena da pomaže i vjerske zajednice uvijek će imati našu pažnju.
 
Sredstva izdvojena iz Budžeta biće namijenjena za adaptaciju, saniranje i redovno održavanje vjerskih objekata, za nabavku opreme za aktivnosti vjerskih zajednica i obilježavanje značajnih datuma.
 
Župnik Župe Presvetog Trojstva, don Dražen Kustura rekao je kako ga raduje saradnja sa Općinom Novom Sarajevo i što ova lokalna zajednica prepoznaje značaj vjerskih zajednica, svega što vjerske zajednice čine na izgradnji boljeg i pravednijeg društva. 

„Zahvaljujem Općini Novo Sarajevo i njenom načelniku na finansijskoj pomoći za ovu, ali naravno i za prethodne godine. Dio sredstava biće utrošen za sanaciju krovova i ostale potrebe funkcionisanja“ riječi su paroha dolačkog Čedomira Đelme, Crkve Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

„U vremenu u kojem živimo zaista svako ko na bilo koji način pomogne da se prosvjetni fond unaprijedi, pogotovo u smislu pomaganja rada mekteba, doprinosi činjenici da naša djeca budu čestita i odgojena“ dodao je sekretar Medžlisa Islamske zajednice, Muhamed Memić. 

Kamen temeljac za gradnju Župe Presvetog Trojstva blagoslovljen je 1905. godine. Crkva zamišljena kao jednobrodna neoromanička bazilika bila je stavljena pod krov sa uzdignutim zvonikom visokom 46 metara već nakon pola godine. 

Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskom naselju Pofalići poznata je i kao Crkva na Staroj stanici. Hram je projektovao čuveni beogradski arhitekta i profesor, Aleksandar Deroko. 

U Novom Sarajevu egzistira 11 džamija. Najstarija džamija je u naselju Hrasno izgrađena 1931.godine. Dogradnja mekteba, učionica, prostor za mujezina, imama, te ostalih prostorija izvršena je 1938/1939. godine


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Općina Novo Sarajevo podržala Night Stem Camp

Homework HUB, prvi univerzitetski hub i JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo