example

"Dolina ćupova" premijerno večeras u 20h

U sklopu našeg obilježavanja Programa godišnjice reintegracije naselja Grbavica, Vraca i Kovačići u Sportskoj dvorani “Goran Čengić” s početkom u 20:00h, premijerno će biti prikazan dokumentarni film “Dolina ćupova”, rediteljice i scenaristice Lejle Zvizdić. 

Ovaj historijsko-sportski dokumentarni film, hronološki nas provodi kroz stoljeće postojanja plavog kluba i njegove razvojne faze, od zanesenjačkih i entuzijastičnih kada je Željo igrao na nekoliko gradskih igrališta uz brojne teškoće i opstrukcije, do danas kada ima svoj stadion.

Po prvi put ćete se upoznati sa lokacijama igrališta na kojima je Željo igrao dok 1953. dodine konačno nije izgrađen stadion Grbavica. Danas su na tim lokacijama poznati gradski objekti i saobraćajnice. 

Upravo stadion jeste metafora Željinog trnovitog puta i svjedok vremena u kojem se klub razvijao, doživljavao uspone i padove, uključujući i ratni period u kojem je uloga stadiona Grbavica višestruko značajna, do današnjice kada Grbavica prolazi različite faze rekonstrukcija. Stadion koji je kao monumentalna građevina historijski važan za Grad Sarajevo.  

“Dolina ćupova”, kako popularno zovu stadion Grbavica, a saznat ćemo i zašto, jeste film o entuzijazmu i ljubavi. To je svojevrstan omaž najvećoj snazi FK “Željezničar”, Željinoj porodici - navijačima uz koje je klub stastao i rastao, a kasnije i njegova infrastruktura. 

S druge strane, Željo je bio inspiracija mnogim muzičarima i umjetnicima, pa su nastale brojne pjesme posvećene upravo Želji. 

Ovo dokumentarističko ostvarenje je oda jednom vremenu u kojem je rivalstvo vječitih gradskih rivala bilo zdravo i šarmantno, oda vremenu u kojem je Željo napravio svoje najveće rezultate i podsjetnik na najmračnije dane kluba i stadiona u periodu 1992-1995. iz kojeg su se digli iz pepela. 

Za film govore neka od najvećih imena bh.nogometa: Edin Džeko, Mehmed Meša Baždarević, Faruk Hadžibegić, Amar Osim, Zdenko Jelić, Bulend Biščević, Admir Adžem, Nikola Noka Bilić, Hajrudin Čengić, Ermin Čengić, Mladen Vojičić Tifa, Mustafa Čizmić Čizma, Dragan Jokić, Vlado Podany, Davor Sučić Sula, Zdravko Čolić, Branko Đurić Đura, Zenit Đozić, Marko Dmitrović, Admir Lisica...

Produkciju filma potpisuje PLATFORMA, uz koprodukciju BHRT i MYTV i podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Općine Novo Sarajevo,  Ministarstva za boračka pitanja KS,  JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo”, Vlada KS i Općina Centar Sarajevo.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...

U četvrtak, 27. juna najavljena 38. sjednica Općinskog vijeća Novo ...

38. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo održat će se u četvrtak, 27.06.2024. ...

Proveden recertifikacijski audit u Općini Novo Sarajevo

U Općini Novo Sarajevo nedavno je izvršen recertifikacijski audit s ciljem provjere ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo