example

Nakon 15 godina Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju dobit će beskontaktni tonometar za mjerenje očnog pritiska

Nakon više od petnaest godina Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju Sarajevo dobit će beskontaktni tonometar za brzo i bezbolno  mjerenje očnog pritiska većeg broja pacijenata u kratkom vremenskom periodu.

Općina Novo Sarajevo sufinansirat će nabavku ovog uređaja, a u mjesecu martu u kojem se obilježava i Svjetski dan borbe protiv glaukoma potpisan je Ugovor o sufinansiranju između Općine Novo Sarajevo i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju.

Nabavkom beskontaktnog tonometra omogućit će se brži i veći broj pregleda pacijenata, te se na taj način može izdvojiti rizična skupina kojoj će se vršiti kontrolna mjerenja i dodatne pretrage u svrhu pravovremenog prepoznavanja patološkog stanja i sprječavanja komplikacija koje takva stanja nose sa sobom.

Direktorica Zavoda, prim. dr. Halima Ćutuk istakla je kako je ovaj aparat Zavodu bio neophodan i da već petnaest godina rade na nabavci ove vrste aparata koji će im omogućiti da rade veliki broj sistematskih pregleda.

„ Kada nabavimo ovaj aparat odradit ćemo i pregled očnog pritiska kod građana sa područja općine Novo Sarajevo, analizirat ćemo zdravstveno stanje građana kada je ova oblast u pitanju, što će biti rezultat ovog našeg zajedničkog projekta“, istakla je dr. Ćutuk.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović rekao je da je Općina Novo Sarajevo promtno djelovala nakon zaprimljenog zahtjeva za nabavku beskontaktnog tonometra obezbijedivši u Budžetu finansijska sredstva za ove namjene.

U Kabinetu za očne bolesti Zavoda pregleda se veliki broj pacijenata, na godišnjem nivou oko 10.000 pacijenata, a trenutno se koristi Schiötzov tonometar i za pregled ovim uređajem potrebno je mnogo više vremena, jer je između svaka dva mjerenja nužno dezinfikovati površinu aparata.

Općina Novo Sarajevo nastavit će pomagati rad zdravstvenih institucija u cilju unapređenja pružanja zdravstvenih usluga građanima, a pored ovog Zavoda, Općina pomaže rad Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS i Dom zdravlja Novo Sarajevo sa područnim ambulantama.  


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...

U četvrtak, 27. juna najavljena 38. sjednica Općinskog vijeća Novo ...

38. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo održat će se u četvrtak, 27.06.2024. ...

Proveden recertifikacijski audit u Općini Novo Sarajevo

U Općini Novo Sarajevo nedavno je izvršen recertifikacijski audit s ciljem provjere ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo