example

Nastavljena uspješna saradnja Općine i Porodičnog savjetovališta

Općinski načelnik, dr. Hasan Tanović i direktor KJU „Porodično savjetovalište“, Osman Šaljo potpisali su dva Sporazuma o saradnji za projekte „Kamp za mlade“ i „Priprema za partnerstvo“.

Općina Novo Sarajevo već drugu godinu pruža podršku KJU „Porodično savjetovalište“ za projekat „Kamp za mlade“. Cilj ovog projekta je zapravo prevencija ovisničkih ponašanja mladih od 15 do 18 godina, učenika srednjih škola sa područja općine Novo Sarajevo. 

Programska aktivnost „Kamp bez interneta“ osmišljena je tako da mladi u prirodnom ambijentu i bez interneta vrijeme provedu u razvijanju socijalnih vještina u svrhu prevencije ovisničkih ponašanja sa naglaskom na ovisnost o internetu. Kamp će uključivati intenzivne edukativne aktivnosti, te društvene vježbe i igre koje predstavljaju alternativni način provođenja slobodnog vremena mladih, vremena bez mobitela i interneta.

Općina će finansirati troškove prevoza, usluge smještaja, ishrane i osiguranja učesnika Kampa, a njegovo održavanje planirano je u maju ove godine. 

Zajednički projekat „Priprema za partnerstvo“ ima za cilj da buduće bračne partnere spremi za izazove koje sa sobom nosi zajednički život kroz jačanje njihovih kompetencija da izgrade funkcionalne partnerske odnose. 

Aktivnost je namijenjena budućim bračnim partnerima koji su izvršili prijavu namjere zaključenja braka u Matičnom uredu Općine Novo Sarajevo do dana zakazanog vjenčanja. U tom periodu mladencima se nudi mogućnost posjete Savjetovalištu gdje će im biti pružena usluga preventivnog i savjetodavno-terapeutskog rada, a sve s ciljem harmonizacije porodičnih i bračnih odnosa, sprečavanja nastanka i suzbijanja socio-psiholoških problema i poteškoća, sticanja pozitivnih navika i formiranja pravilnih životnih stavova i uvjerenja kod budućih bračnih partnera i pružanja stručne i profesionalne pomoći budućim bračnim partnerima. 

Mladencima koji su učestvovali u realizaciji aktivnosti zajedničkog projekta „Priprema za partnerstvo“, na dan vjenčanja od strane Općine Novo Sarajevo biće uručen prigodan poklon.

Ovu institucionalnu saradnju Općina je formalizovala prošle godine. Općina Novo Sarajevo nastavlja i dalje uspješno sarađivati sa ovom ustanovom.  


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Općina Novo Sarajevo podržala Night Stem Camp

Homework HUB, prvi univerzitetski hub i JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo