example

Podrška marginaliziranim grupama žena i drugim marginaliziranim grupama u razvoju biznisa

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, Dunja Jalimam ispred Programa podrške zaštiti ljudskih prava – USAID/ INSPIRE, te pet odabranih kandidata po javnom pozivu za pružanje podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa u razvoju biznisa potpisali su ugovore o dodjeli grant sredstava iz Fonda podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa u razvoju biznisa.

Općina Novo Sarajevo je u okviru Programa podrške zaštiti ljudskih prava - USAID /INSPIRE ranije potpisala Ugovor  o formiranju zajedničkog Fonda podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa u razvoju biznisa.

Fond za ovu godinu iznosi 60.000 KM, od čega Općina Novo Sarajevo i USAID izdvajaju po 30.000 KM.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović u svom obraćanju istakao je da je Općina Novo Sarajevo prva Općina u Kantonu Sarajevo koja je pristupila ovom programu USAID/INSPIRE u cilju podrške marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa.

- Mnogo je i drugih programa aktivnih politika zapošljavanja koje proovodi Općina, a ovo je jedan mali, ali značajan doprinos u davanju podrške ženama koje ulaze u biznis ali i drugim marginaliziranim grupama, kazao je načelnik Tanović.


Glavni cilj projekta je unaprijediti sistem zaštite ljudskih prava u BiH i pružiti prilike marginaliziranim grupama za zapošljavanje i samozapošljavanje kroz razvoj njihovog biznisa, poručila je Dunja Jalimam ispred Programa podrške zaštiti ljudskih prava – USAID/ INSPIRE.

- Ovo je nastavak naših ranijih  inicijativa gdje smo u saradnji sa 10 drugih lokalnih zajednica u BiH već podržali osnivanje 66 biznisa koji i danas uspješno posluju. Danas smo potpisali ugovore za podršku razvoju biznisa sa marginaliziranim grupama u općini Novo Sarajevo, a radi se o dugoročno nezaposlenim mladim osobama, osobama koje su pretrpjele bilo koji oblik nasilja, osobe sa poteškoćama u razvoju, osobe iz ruralnih dijelova lokalne zajednice i slično, istakla je Jalimam.


Odabranim kandidatima iz Fonda dodijelit će se grant sredstva od po 12.000 KM  na osnovu odobrenog poslovnog u sklopu Javnog poziva za finansiranje biznisa marginaliziranih grupa žena i pripadnika drugih marginaliziranih grupa s područja općine Novo Sarajevo.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...

U četvrtak, 27. juna najavljena 38. sjednica Općinskog vijeća Novo ...

38. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo održat će se u četvrtak, 27.06.2024. ...

Proveden recertifikacijski audit u Općini Novo Sarajevo

U Općini Novo Sarajevo nedavno je izvršen recertifikacijski audit s ciljem provjere ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo