example

Počela Proljetna akcija čišćenja „Sarajeco“ u Novom Sarajevu

U akciju čišćenja Novog Sarajeva rano jutros s platoa Željezničke stanice krenula su vozila komunalnih preduzeća i općinske Civilne zaštite. Proljetna akcija čišćenja naše općine trajat će sve do petka. 

Na terenu će se vršiti aktivnosti poput uklanjanja divljih deponija, odvoza otpada, pročepljavanja odvodnih sistema, košenja, uklanjanja samoniklog rastinja, čišćenja i pranja dječijih igrališta i fitnes parkova.

Općina Novo Sarajevo ima 18 mjesnih zajednica. Predstavnici Službe za komunalne, stambene poslove i saobraćaj Općine Novo Sarajevo sa predstavnicima preduzeća Rad i Park obišli su sporne lokalitete, nakon čega su prijedloge za hitno djelovanje proslijedili nadležnima koji realizuju ovu aktivnost. 

Općina Novo Sarajevo prilično je sređena, nije zapuštena i nemamo većih problema kada je riječ o redovnom održavanju. Međutim, kada se pojave ovakve akcije uvijek imamo neko čišćenje tako da otprilike očekujemo od 300 do 500 tona kabastog otpada i imamo sigurno 20 do 30 divljih deponija koje ćemo očistiti“ rekao je direktor KJKP „Rad“ Nijaz Salamović. 
 
Općinski načelnik dr. Hasan Tanović dodaje: „Općina Novo Sarajevo poduzela je niz aktivnosti s komunalnim javnim preduzećima poput zelenih ostrva gdje se odlaže, selektuje otpad. To je jedan od načina kako da se pomogne da grad bude ljepši. Dovoljan je broj i zvonastih kontejnera, ali i onih običnih tako da je najbitnije odlagati otpad na pravi način“.

Proljetnu akciju čišćenja pokrenulo je resorno kantonalno ministarstvo. Nosi naziv „Sarajeco“ i trajat će ukupno 45 dana. Projekat nudi i neke novitete. Osim proljetnog biće organizovano i jesenje čišćenje grada. Forestacija odnosno pošumljavanje i promocija primarne reciklaže otpada u domaćinstvima dva su segmenta obuhvaćena ovim aktivnostima. 

Na ovaj način podiže se ekološka svijest koja bi trebala preokrenuti negativan trend kakav imamo o okolišu. Pozivamo građane da daju svoj doprinos i aktivno učestvuju u akciji. 

Raspored Proljetne akcije čišćenja po mjesnim zajednicama u Novom Sarajevu 

OPERATIVNI PLAN AKCIJE NOVO SARAJEVO


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...

U četvrtak, 27. juna najavljena 38. sjednica Općinskog vijeća Novo ...

38. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo održat će se u četvrtak, 27.06.2024. ...

Proveden recertifikacijski audit u Općini Novo Sarajevo

U Općini Novo Sarajevo nedavno je izvršen recertifikacijski audit s ciljem provjere ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo