example

Upriličen prijem za 880 porodica šehida i poginulih boraca Novog Sarajeva

U Sportskoj dvorani „Goran Čengić“ povodom obilježavanja 16. maja – Dana Općine Novo Sarajevo održan je prijem 880 porodica šehida i poginulih boraca s područja Novog Sarajeva, a koje se nalaze na evidenciji Službe za boračko – invalidsku zaštitu.

Općinski načelnik je prošle godine odlučio da po prvi put, nakon deset godina, okupi sve porodice šehida i poginulih boraca zajedno na jednom mjestu, kako bi svi u isto vrijeme dobili jednokratnu pomoć, budući da je do tada bila praksa da se jednokratne pomoći dodjeljuju godišnje za po 100 porodica.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović zahvalio se svim majkama, očevima, sestrama, djeci i ostalim članovima porodica šehida i poginulih boraca što su svojim prisustvom uveličali obilježavanje Dana Općine, općine i države za koju su njihovi najmiliji položili svoje živote.

Općina Novo Sarajevo će učiniti sve što je u njenoj moći da cijeni, poštuje i vrednuje žrtvu koju su vaši najmiliji dali u periodu kada je ovoj zemlji bilo najteže. Iz tog razloga na početku mog mandata kada smo organizovali prijem za 100 porodica, jer je bila praksa da do tada svake godine po 100 porodica dobije simbolične hedije, predložio sam da već od naredne godine okupimo sve porodice na jednom mjestu i da sve porodice u isto vrijeme dobiju ovu hediju, istakao je načelnik Tanović, te dodao da će, kao i prošle godine svim porodicama na dostavljene račune biti uplaćena sredstva od po 100 KM i da je ovo praksa koja se više ne može prekinuti.


Porodice šehida i poginulih boraca ne traže puno, one traže malo pažnje i da vide da ih neko poštuje i da cijeni žrtvu koju  su njihovi najmiliji dali za državu u kojoj danas živimo, a ova manifestacija to pokazuje, naglasila je Naima Macanović, predsjednica Udruženja „Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Općine Novo Sarajevo“.

Dalić Mujo bio je borac, u ratu je izgubio sina i ovo je prvi put da je na zajedničkom druženju sa svim svojim saborcima i komšijama u Sportskoj dvorani na čemu se posebno zahvaljuje Općini Novo Sarajevo.

Rahima Halimanović je supruga Šefika Halimanovića koji je krajem decembra 1992. godine u 33. godini poginuo na brdu Žuč braneći Sarajevo od agresora. Njen suprug dobitnik je i najvećeg ratnog priznanja Armije RBiH „Zlatni ljiljan“, a i jedna ulica u Sarajevo nosi ime po ovom šehidu.

Na svečanoj manifestaciji nastupili su učenici OŠ Grbavica I sa prigodnim programom, kao i grupa Rejjan, jedan od najpoznatijih vokalnih ansambala duhovne muzike u Bosni i Hercegovini.

Općina Novo Sarajevo nastavit će ovu tradiciju okupljanja porodica šehida i poginulih boraca svake godine povodom obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo u cilju sjećanja na šehide i poginule borce ove lokalne zajednice.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Besplatna obuka za mlade u okviru Regionalnog programa lokalne ...

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a ...

U četvrtak, 27. juna najavljena 38. sjednica Općinskog vijeća Novo ...

38. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo održat će se u četvrtak, 27.06.2024. ...

Proveden recertifikacijski audit u Općini Novo Sarajevo

U Općini Novo Sarajevo nedavno je izvršen recertifikacijski audit s ciljem provjere ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo