example

Općini Novo Sarajevo dodijeljena zahvalnica povodom 70. godišnjice JU Biblioteka Sarajeva

Javna ustanova „Biblioteka Sarajeva“ obilježava 75 godina rada i tim povodom je u Multimedijalnom centru Mak upriličen Dan Biblioteke.

U svom obraćanju, direktorica ove Javne ustanove Merima Lendo je kako se biblioteka od svojih početaka pa do danas transformisala u modernu kulturno-obrazovnu ustanovu.

-Danas je javna ustanova Biblioteka Sarajeva jedna od 13 ustanova kulture u Kantonu Sarajevo. Trenutno ima 51 zaposlena radnika, mrežu od 16 pozajmnih odjeljenja na prostoru Kantona, čitaonice, te posebne depoe za čuvanje vrijedne i raritetne građe i periodičnih publikacija. Biblioteka posjeduje vrijedne kolekcije knjiga od kojih se neke ubrajaju u spomenike kulture. Kao posebni fondovi izdvajaju se Zavičajna, Sarajevska i Spomenička zbirka, fond strane knjige, digitalizirana kolekcija i elektronske knjige, multimedijalna građa, te zbirke edukacionih sredstava za najmlađe, kazala je Lendo.

O značaju ove ustanove također su govorili kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić, prof. dr. Lejla Kodrić-Zaimović, te uvaženi književnik Abdulah Sidran istakavši da se cijeli svoj život druži sa fondom ove biblioteke.

Na kraju ove svečanosti direktorica Lendo je uručila najzaslužnijim pojedincima i kolektivima zahvalnice za njihov sveukupni doprinos ovoj javnoj ustanovi. Među dobitnicima ove zahvalnice je i Općina Novo Sarajevo, a zahvalnicu je preuzeo Općinski načelnik dr. Hasan Tanović.

Pomenutoj svečanosti prisustvovali su, između ostalih, Jasmin Ademović predsjedavajući Gradskog vijeća, vijećnica Općinskog vijeća Centar Biljana Lazarević, te Ismet Ovčina direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Novosarajevske školske biblioteke bogatije za 1.420 lektira

Općina Novo Sarajevo izvršila je nabavku lektira i stručne literature za potrebe ...

PRIJAVI SE! Motivacioni govor Prof. Kasima Tatića namijenjen ...

Regionalni program lokanle demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) sa zadovoljstvom najavljuje ...

OIK: Zbirni rezultati i informacije o održanim izborima za članove ...

Općinska izborna komisija Novo Sarajevo objavila je zbirne rezultate i informacije o održanim ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo