example

Pisma zahvalnosti boračkih udruženja upućena na adresu Općine Novo Sarajevo

Ideja o izgradnji Centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima Novog Sarajeva traje već nekoliko godina. Međutim, nikada do sada nije došlo do konačnog dogovora između Općine Novo Sarajevo i boračkih udruženja o tome kako će spomenik izgledati i gdje će se on graditi. Brojna sporna pitanja ostala su nerješena do unazad tri godine kada su uloženi veliki napori da se ponovo pokrene priča o izgradnji Centralnog spomenika. 

Na sastanku održanom u prvoj godini mandata, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović podržao je prijedlog i ispunio želju boračkim udruženjima da se Centralni spomenik šehidima i poginulim borcima Novog Sarajeva gradi ispred zgrade Općine. 

Do sada su izrađeni projektni zadatak, idejni koncept i idejni projekat, pribavljena je urbanistička saglasnost i saglasnosti komunalnih preduzeća. Potpisan je i ugovor sa projektantom i revidentom izvedbenog projekta, a u toku je izrada investiciono-tehničke dokumentacije/izvedbenog projekta za izgradnju Centralnog spomenika.  

Spomenik će se graditi između objekta Općine Novo Sarajevo i poslovnog objekta „Robot“ i treba da bude trajno prostorno rješenje koje će podsjećati na historijsku i moralnu važnost Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine. 

Koordinacija boračkih udruženja Novo Sarajevo kontinuirano učestvuje u stvaranju ideje i realizaciji ovog projekta značajnog za Općinu Novo Sarajevo i cijeli grad. 

Boračka udruženja su svoju zahvalnost za trud i dosadašnje napore da ovaj projekat ugleda svjetlo dana, uputila i zvanično općinskom načelniku dr. Hasanu Tanoviću na adresu Općine Novo Sarajevo. 

S obzirom da je ovo samo jedan od projekata Općine u cilju pružanja pomoći i podrške boračkoj populaciji i njihovim porodicama, u pismima zahvalnosti udruženja su pohvalila i druge aktivnosti. 

Već drugu godinu, Općina na istom mjestu okuplja blizu 1.000 porodica šehida i poginulih boraca kako bi u isto vrijeme svi dobili jednokratnu pomoć. Prije toga, po 100 porodica godišnje dobivalo je ovu pomoć.

Deset boračkih udruženja ima status od posebnog interesa i društvenog značaja za ovu lokalnu zajednicu. Ove godine, za podršku u provođenju redovnih aktivnosti udruženja od značaja data su sredstva u iznosu do 80.000 KM.

Pored toga, Općina izdvaja finansira i projekte boračkih udruženja u cilju njegovanja kulture sjećanja na odbrambeno - oslobodilački rat 92-95 putem Javnog poziva i LOD metodologije.

Samo ove godine, u Budžetu Općine Novo Sarajevo za Program podrške boračkoj populaciji izdvojeno je 1.375.600 konvertibilnih maraka. Ova lokalna zajednica nastavit će ovim koracima i u budućnosti. 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Nastavlja se sanacija i nadogradnja javne rasvjeta na području Novog ...

Na području općine Novo Sarajevo u toku je izvođenje radova na sanaciji, rekonstrukciji i ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo